Els taxistes exigeixen “resignats” a València que es complisca la llei en llicències VTC

Un centenar de taxis s’ha concentrat davant la seu de la Conselleria de Mobilitat en rebuig de les plataformes il·legals i les multinacionals.

La protesta ha reunit un centenar de taxistes davant la Conselleria d'Obres Públiques
La protesta ha reunit un centenar de taxistes davant la Conselleria d'Obres Públiques / À Punt
18 de febrer 2020 - 14:31

Diverses associacions de taxistes s’han concentrat aquest dimarts davant de la seu de la Conselleria de Mobilitat a València, per a denunciar que els vehicles amb conductor (VTC) continuen fent competència deslleial al taxi. El sector ha dit que està “resignat” en veure com augmenta el nombre d’aquest tipus de vehicles, i per això totes les associacions llevat de la Gremial han donat suport a la convocatòria.

Durant la concentració, un centenar de taxis ha estat parat en dues fileres davant de la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre per a reivindicar sancions per als VTC i en rebuig de les plataformes il·legals i les multinacionals.

Diuen que estan “cansats” d’esperar la regulació dels VTC, i els acusen d’incomplir les normes que ha dictat la Generalitat en un decret llei. Entre elles, hi havia la prohibició de l’ús d’eines de geolocalització per a captar clients, l’estacionament a les vies públiques o la prohibició d’aparcar en llocs de concentració i generació de demanda de serveis de transport com ara aeroports, estacions de ferrocarril i d’autobusos o centres comercials. A més, asseguren que també incompleixen l’orde de precontractació de quinze minuts d’antelació. Per això, han entregat un escrit a l’administració i demanen més controls policials que sancionen aquesta pràctica deslleial.

Tot i que tant Uber com Cabify van decidir, en un primer moment, no seguir operant si es posava la normativa en funcionament, finalment han continuat fent-ho, però ara les dues empreses estan en el punt de mira per no acatar la llei.

Una de les associacions convocants és la Federació del Taxi de València. El president, Fernando del Molino, ha recordat a Les Notícies del Matí que, en poc de temps, la Comunitat Valenciana ha passat de tindre una llicència VTC per cada 30 taxis a una per cada 5 o 6. Una concentració de vehicles de lloguer amb conductor més alta a la qual se sumen reiterats incompliments de la norma, com la captació habitual de clients al carrer sense l'exigència de precontractació. En aquest context anticipa la possibilitat de noves protestes, ara bé, intentant minimitzar els efectes sobre la ciutadania.

“No es tracta de fer mal, ni causar grans embussos”, ha explicat del Molino, “sinó de fer palés el nostre malestar als responsables de l'administració”. “Faríem concentracions curtes i de poca intensitat”, ha dit el cap de la Federació del Taxi de València.

Conflicte amb les tarifes a Alacant

La nova concentració del taxi a la ciutat de València té lloc l'endemà de les protestes del sector a la ciutat d'Alacant, en aquest cas, pel preu del servei. La patronal alacantina ha anunciat que interposarà un recurs contenciós administratiu contra el nou sistema de tarifes per als taxistes de la ciutat i la seua àrea de prestació conjunta aprovada per la Conselleria de Politica Territorial i Mobilitat. Denuncien una important minva dels seus ingressos perquè la pujada de les tarifes, d'un 1,7%, s'acompanya d'una rebaixa en els preus dels complements, com és el cas del màxim d'arreplegada. 537 taxistes de la ciutat d'Alacant , Sant Joan, Mutxamel, el Campello i Sant Vicent del Raspeig apliquen ja les noves tarifes.

També et pot interessar

stats