El taxi valencià protesta per la passivitat del Consell en la regulació de les VTC

María José Salvador adverteix que si el sector del taxi no accepta les propostes "no hi haurà decret".

El taxi valencià protesta per la passivitat del Consell en la regulació de les VTCEl sector del taxi de la Comunitat Valenciana es manifesta aquest dijous a València contra "la indiferència i la falta d'iniciativa absoluta que ha mostrat el president de la Generalitat", en l'elaboració del decret per a regular els vehicles de lloguer amb conductor (VTC), segons ells. La protesta, convocada per les set associacions representatives del sector, té com a objectiu col·lapsar el centre de la ciutat. Des de les 10:30 hores i fins les 12:30, els taxistes han tallat amb els seus vehicles el carrer del Pintor López i la plaça Teodor Llorente, properes a les Corts. Durant aquest període de temps només s'ha pogut circular pel carril bus. També s'han concentrat davant del Palau de la Generalitat, on han llegit un manifest amb les reivindicacions del col·lectiu.

El president de la Federació Sindical de València i president de la Confederació d'Autònoms del Taxi de la Comunitat Valenciana, Fernando del Molino, ha dit en Les notícies del matí que les propostes de la Conselleria de Vertebració del Territori, que dirigeix María José Salvador, són genèriques i no eviten que les VTC facen de taxistes.

"Entre la classe política i l'afany de guanyar diners d'uns quants, volen acabar amb el servei públic del taxi", ha manifestat Del Molino. El representant sindical critica que no coneixen les mesures concretes que posarà en marxa l'executiu valencià i ha proposat que els conductors dels VTC es traslladen al sector del taxi perquè "hi ha un dèficit". "Les VTC tradicionals, amb una precontratació de més de 10 o 12 hores, no es veuran afectades", ha assegurat, a més d'avançar que els milers dels VTC que entraran "són les que realment ens preocupen". "La ràtio d'un VTC per cada 30 taxis està sobrepassat i aquests VTC estan fora de la llei, però les sentències judicials obliguen l'administració a concedir-les", ha afegit.

Davant l'escenari actual, el sector rebutja la "passivitat" de la consellera Salvador ja que, al seu parer, "ha mostrat un clar desconeixement del que és el sector, tal com es demostra en les seues declaracions públiques".

La mobilització dels taxistes arriba una setmana després que el govern valencà donarà a coneixer els detalls de la regulació que prepara per al sector. Igual que ocorre a Catalunya, la Generalitat ha plantejat una antelació mínima de 15 minuts de contractació per als VTC en el nou decret i no permet la captació lliure de clients ni la geolocalització, perquè els dos sectors puguen "conviure i oferir a la ciutadania el millor servei sense conflictes que els puguen perjudicar".

Salvador adverteix que si el sector del taxi no accepta propostes "no hi haurà decret"

La consellera d'Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha advertit que si el sector del taxi no accepta les mesures incloses en el decret de la Generalitat per a regular les VTC "no hi haurà decret". Salvador ha lamentat que els taxistes valencians parlen de "passivitat" de l'administració autonòmica quan la Comunitat Valenciana va ser "la primera autonomia que va obrir un procés d'informació pública" sobre l'esborrany del decret de regulació de les VTC.

Les mesures plantejades són que les VTC disposen d'un període mínim de 15 minuts de precontratació, que no puga haver-hi geolocalització, que no puguen recollir clients al carrer i que no utilitzen els carrils reservats als taxis. "Si no hi ha un espai pacífic", ha advertit, "el que no farà aquest govern és aprovar un decret que no és acceptat pel sector". En cas que aquestes regulacions no s'accepten, la Generalitat preveu aplicar una regulació en l'àmbit autonòmic i interurbà, i habilitar a les ciutats perquè apliquen mesures complementàries.

Les VTC eleven la protesta a la UE

Precisament, aquest dijous, Unauto, la patronal d'empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC), ha elevat a la UE la seua protesta per la regulació aprovada per al sector pel govern central i pel govern de Catalunya, ja que consideren que "infringeixen la legalitat comunitària europea".

El president de l'associació, Eduardo Martín, s’ha reunit amb el subcap de gabinet de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Coordinació de Polítiques de Pime de la UE, Kristian Hedberg.

Segons Unauto, aquest alt càrrec ha mostrat "preocupació per la situació de competència real en el transport a Espanya", després que el representant de les VTC li exposara les regulacions aprovades sobre el seu sector.

També et pot interessar