La taxa de reproducció del virus descendeix un 56,52% i ja és la més baixa d'Espanya

Cada positiu per coronavirus a la Comunitat Valenciana contagia a una mitjana de 0,6 persones.

Una científica manipula una mostra amb coronavirus
Una científica manipula una mostra amb coronavirus / Reuters

El nombre reproductiu bàsic instantani (Rt), que mesura quantes persones contagia de mitjana un positiu, s'ha reduït un 56,52% des del pic de la tercera onada i en aquests moments es troba en el 0,6, el més baix d'Espanya, al costat d'Extremadura, segons les dades de l'Institut Carlos III.

D'aquesta manera, en aquests moments cada positiu per coronavirus a la Comunitat Valenciana contagia una mitjana de 0,6 persones. Aquest indicador marca l'evolució de contagis i els experts recomanen que se situe per davall d'1, símptoma que la corba de la pandèmia remet i està controlada.

La Comunitat Valenciana va arribar a tindre en el pic de la tercera onada, el 9 de gener, un índex d'1,38. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va admetre en la compareixença en les Corts el 25 de gener que el virus circulava "sense control". "Hi ha transmissió comunitària sostinguda sense control i generalitzada amb pressió mantinguda i creixent en pràcticament tots els departaments de salut", va explicar.

Un mes més tard, la Comunitat Valenciana presenta el menor índex al costat d'Extremadura, seguit de La Rioja 0,64, i Castella-la Manxa 0,65. En el costat contrari tronem Catalunya, amb un 0,91, i Canàries, amb un 0,86. La mitjana actual d'Espanya és de 0,76.

Així i tot, el pic de la tercera onada en la Comunitat Valenciana es va situar molt lluny del màxim històric aconseguit quan va esclatar la pandèmia, abans de decretar-se l'estat d'alarma i el confinament, que va arribar a ser del 4,33 el 13 de març.

D'altra banda, la taxa de positivitat entre totes les proves diagnòstiques d'infecció realitzades també ha baixat des de fregar el 30% després de les festes nadalenques al 12,88% d'ahir. Tot i això, es troba per damunt del 4% establit com a límit a partir del qual el risc de transmissió s'incrementa.

També et pot interessar

stats