Les tasques de Vila-real, un conflicte veïnal per l'oci i el descans

L'alcalde declararà com a investigat i l'Ajuntament prepara una normativa que permeta compatibilitzar l'activitat i la convivència a la zona.

El carrer Pare Molina de Vila-real
El carrer Pare Molina de Vila-real

L'èxit de la zona de les tasques de Vila-real, amb cinc locals de restauració situats en menys de 50 metres al carrer Pare Molina, ha desencadenat les queixes d'algunes famílies residents que denuncien molèsties de soroll i que no poden ni tan sols accedir a les seues vivendes. Es tracta d'una zona que cada cap de setmana reuneix des de primeres hores de la vesprada centenars de veïns per a beure i anar de tapes.

Davant de les queixes veïnals, que van començar fa més d'un any i mig, els restauradors argumenten que el carrer hauria de considerar-se zona gastronòmica i que, per tant, la legislació autonòmica els empara, ja que permet que aquestes àrees gaudisquen d'aquesta consideració. Això obri la porta al consum de begudes alcohòliques de menys de vint graus al carrer i en horaris determinats.

Els locals han denunciat reiteradament la falta de diligència de l'Ajuntament de Vila-real a l'hora d'establir una ordenança específica que regule l'activitat que allí es genera. A més, afirmen que la concentració de gent al carrer es limita principalment als divendres i dissabtes de 19:30 a 22:00 hores. El consistori justificava la inacció en el fet que estava esperant un informe tècnic per a regular l'activitat, tal com reclamaven els propietaris.

Dues querelles contra l'alcalde i els restauradors

Mentrestant, el passat mes de maig, dues famílies residents presentaren una querella criminal contra l'alcalde, la regidora responsable de Seguretat Ciutadana i els empresaris d'hoteleria. Consideren que la normativa municipal no empara el consum de begudes alcohòliques fora dels locals i les terrasses. A més, insisteixen en les molèsties pels nivells de soroll, i sobretot a l'hora d'accedir a la seua casa.

Un informe tècnic per a consensuar una nova regulació

Aquest dilluns, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, va anunciar el contingut de l'informe tècnic que servirà de base per a consensuar una nova regulació de l'activitat dels locals de restauració del carrer del Pare Molina, que done resposta a la realitat social i que permeta compatibilitzar l'activitat i la convivència a la zona. Segons ha explicat l'alcalde, la revisió de la normativa podria tindre encaix a través de la modificació de dues ordenances municipals: l'ordenança de convivència ciutadana i l'ordenança reguladora de terrasses. Se centrarà a cessar l'activitat al carrer a les 22:00 hores. Per a analitzar aquesta proposta, el dia 11 d'octubre es farà una reunió entre els diferents actors implicats.

Benlloch, investigat per prevaricació administrativa 

No obstant això, la via judicial ha seguit el seu curs i aquests dimarts s'ha sabut que l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, haurà de declarar el 21 de novembre com a investigat al jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Vila-real per un presumpte cas de prevaricació administrativa relacionat amb la polèmica de les tasques que hi ha al carrer Pare Molina. El jutge ha admés la querella a tràmit i investigarà els expedients remesos.

“El nostre objectiu és polir un marc de convivència”

El propietari de la tasca la Bonica, Pascual Bonache, ha assegurat en una entrevista al 20HNTC que els hostalers encara no han rebut la notificació judicial. De fet, se n'han assabentat a través de les xarxes socials. 

Bonache s’ha mostrat a favor d’establir uns límits horaris a la venda d’alcohol en els establiments i ha afirmat que l’únic objectiu dels propietaris de les tasques és “polir un marc de convivència” on es vegen reflectits els interessos dels hostalers, dels consumidors i del veïnat de Vila-real. Però, ha criticat que els ha sigut impossible dur-lo a terme, ja que els denunciants no han volgut reunir-se amb ells. 

També et pot interessar

stats