La talidomida torna a administrar-se a Espanya sota un estricte protocol de seguretat

L'única indicació autoritzada és, en combinació amb melfalan i prednisona, per a pacients amb mieloma múltiple no tractat, majors de 65 anys o no aptes per a rebre quimioteràpia a altes dosis

Talidomida, el fàrmac prohibit fa 60 anys que torna a usar-se per al mieloma múltiple
Talidomida, el fàrmac prohibit el 1961, que torna a usar-se per al mieloma múltiple / Europa Press

Espanya recupera des d'aquest dijous la talidomida per a malalts amb mieloma múltiple (càncer de sang) i l'administració de la qual estarà estrictament controlada i prohibida a les dones embarassades. Aquest fàrmac va causar malformacions a milers de bebés.

Segons informa l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, l'única indicació autoritzada és, en combinació amb melfalan i prednisona, per a pacients amb mieloma múltiple no tractat, majors de 65 anys o no aptes per a rebre quimioteràpia a altes dosis.

A causa del risc de produir malformacions congènites, la talidomida està contraindicada en gestants i la prescripció i dispensació en hospitals està subjecta a un sistema d'accés controlat.

Davant el retorn d'aquest medicament, l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (AVITE) creu "increïble i paradoxal que de nou" el Ministeri de Sanitat n'autoritze l'ús "quan el govern continua tenint pendent indemnitzar els afectats espanyols".

Afig que no s'oposa a l'administració, "però ningú ha d'oblidar que els nascuts mutilats per aquest fàrmac continuem demanant justícia a Espanya, 73 anys després".

AVITE recalca que la talidomida "mai s'ha deixat d'usar a Espanya i ens sorprén aquesta notícia, ja que s'està utilitzant des de fa diverses dècades com a pal·liatiu per al càncer, mieloma múltiple, lepra, leucèmia i altres usos en combinació amb altres fàrmacs, com lenalidomida i pomalidomida".

Requisits per a la dispensació a la UE

A causa del risc de produir malformacions congènites greus, a la Unió Europea s'han establit una sèrie de requisits per a la prescripció i dispensació amb un Pla de Prevenció d'Embarassos i un sistema d'accés controlat, l'objectiu del qual és evitar qualsevol exposició a talidomida en dones embarassades.

L'administració està contraindicada tant en embarassades com en dones amb capacitat de gestació o homes que no complisquen les condicions establides al Programa de Prevenció d'Embarassos.

El principi actiu talidomida es va distribuir en més de 50 països del món i, segons AVITE, va provocar malformacions en més de 20.000 bebés a tot el món, uns 3.000 d'ells a Espanya.

La majoria dels afectats van tindre focomèlia, una anomalia congènita caracteritzada per la manca o excessiva curtesa de les extremitats.

A Espanya, el govern no va reconéixer oficialment l'existència d'afectats fins al 2010, quan va aprovar un reial decret d'ajudes per a una vintena de perjudicats.

També et pot interessar

stats