El tabac causa més de 56.000 morts a l'any a Espanya

Un 55% mor per càncer de pulmó i malalties respiratòries, segons dades de 2016 de la Societat Espanyola d'Epidemiologia.

El consum de tabac va causar en els espanyols majors de 34 anys un total de 56.122 morts el 2016
El consum de tabac va causar en els espanyols majors de 34 anys un total de 56.122 morts el 2016 / Cheryl Holt (Pixabay)

El consum de tabac va causar en els espanyols majors de 34 anys un total de 56.122 morts el 2016, de les quals un 55% van ser per càncer de pulmó i malalties respiratòries, segons estimacions del grup de treball sobre Tabaquisme de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) que han donat a conéixer aquest dimarts.

D'acord amb les primeres dades d'un treball que publicaran pròximament, la meitat d'aquesta mortalitat es va associar al càncer de pulmó i a la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), amb 24.244 morts en homes i 4.433 en dones. Independentment de l'edat i del sexe, el càncer de pulmó és la patologia a la qual s'atribueix la mortalitat més gran per consum de tabac (15.214 morts en homes i 3.020 en dones).

Els resultats s'han avançat amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra aquest divendres 31 de maig, pel qual recorden que aquesta substància és la principal causa de càncer de pulmó i d'EPOC, a més d'un factor important de risc de bronquitis, pneumònia, grip, tuberculosi i crisis asmàtiques.

Una de cada quatre morts va ser abans dels 65 anys

La Societat Espanyola d'Epidemiologia apunta també que una de cada quatre morts per càncer de pulmó i altres malalties respiratòries, atribuïdes al consum de tabac, van ser prematures, és a dir, abans de complir 65 anys.

Per això, des del grup de treball de Tabaquisme fan una crida perquè es prenguen mesures que aconseguisquen l'erradicació del consum de tabac a Espanya, que reduiria "fins a un 80 per cent la mortalitat per càncer de pulmó i EPOC", segons les seues xifres.

També et pot interessar

stats