T’ha arribat un missatge al mòbil per fer el seguiment d’un paquet? Dubta, és molt probable que siga phishing

Un tipus d'atac cibernèctic que des de l'inici de la pandèmia s'ha incrementat de forma notable i en què els delinqüents es fan passar per empreses per furtar les teues dades

Exemple de missatge de phishing
Exemple de missatge de phishing / À Punt NTC

Estàs esperant un paquet i t’arriba un missatge al mòbil com el de la fotografia? Dubta, és molt probable que es tracte de phishing, la tècnica que fan servir els delinqüents cibernètics per obtindre dades personals i bancàries fent-se passar per una empresa de missatgeria. Un tipus d'atac cibernèctic que des de l'inici de la pandèmia s'ha incrementat de forma notable.

En molts dels casos el nom de l’empresa és fictici, però també pot passar que es facen passar per empreses de missatgeria conegudes com Seur, Correus o FedEx. El text del missatge comença informant sobre l’arribada d’un paquet al teu domicili i et demana que cliques un enllaç per fer el seguiment o canviar el dia i hora d’entrega.

Exemples de phishing en missatges enviats al mòbil
Exemples de phishing en missatges enviats al mòbil / À Punt NTC

El primer que hem de fer es comprovar la url i si el missatge conté errors tipogràfics, molt freqüents en aquest tipus d’estafes. D’altra banda, també hem de fixar-nos si aporta informació concreta i real com el localitzador d’enviament o la ubicació actual del suposat paquet. Si no trobem res d’això, i encara que aparega el nostre nom i cognom, el millor que podem fer és, tal com recomana la Policia Nacional en el seu compte de Twitter, no obrir cap enllaç i eliminar el missatge del telèfon mòbil. 

D'altres modalitats de phishing utilitzen com a ganxo un missatge suposadament enviat per una companyia de vídeo en streaming com Netflix on et demanen que cliques un enllaç per canviar la contrasenya d’inici de sessió amb el pretext que algú pot haver entrat a la plataforma amb la teua sessió.  

I l’ultima té a veure amb la declaració de la renda. En aquest cas t’envien un correu que sembla ser de l’Agència Tributària sobre alguna acció fiscal. “No l’òbrigues i esborra’l”, adverteix la Policia Nacional al seu compte de Twitter. Davant aquest tipus d’atacs els experts coincideixen a recomanar que una bona manera de millorar la nostra ciberseguretat és confiar només en webs oficials per fer descàrregues i operar dins de les aplicacions també oficials.  

També et pot interessar

stats