En què t'ajude? La campanya que recrimina als homes el seu rol passiu en les tasques domèstiques

Les dones dediquen més del doble d'hores que els homes a cuinar i atendre la faena de casa, segons l'INE.

Fotograma del vídeode la campanya #YoMeOcupo
Fotograma del vídeode la campanya #YoMeOcupo / Iniciativa Spotlight

En què t'ajude? És una de les preguntes que repeteixen els homes a les dones a l'hora d'afrontar les tasques domèstiques. I això és perquè majoritàriament són elles les que carreguen amb la faena que implica organitzar i gestionar una casa.

Per a visibilitzar la càrrega mental que implica pensar, planificar i coordinar les tasques domèstiques, s'ha posat en marxa la campanya #YoMeOcupo. D'aquesta manera, Iniciativa Spotlight, un projecte comú de la Unió Europea i les Nacions Unides, vol promoure la reflexió dels homes i que adopten un rol actiu en la gestió de la casa.

El vídeo de la campanya presenta els "ajudadors", els homes que només tiren una mà si les dones els ho demanen i esperen les indicacions sobre què han de fer. "M'ho podies haver demanat", "Què s'ha de comprar?", "Digues i ho faig" són algunes de les frases que retraten els ajudadors.

Com s'explica en el vídeo, aquesta és una manera de simular que es col·labora en el repartiment de tasques, ja que no es té en compte la tasca invisible de la planificació. Per això, el vídeo apel·la als homes i afirma que "ajudar no és suficient" i no cal "esperar que t'ho demane" i anima que "la pròxima vegada digues: jo m'ocupe".

Un estudi de Procter & Gamble, del 2019, revela que tres de cada quatre dones pateix càrrega mental. Tanmateix, el 40% desconeix què vol dir aquest concepte i el 45% no l'ha sentit mai.

Segons les últimes dades publicades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), del 2016, les dones espanyoles dediquen 20 hores setmanals a cuinar i fer tasques domèstiques, davant de les 11 que hi dediquen els homes. Pel que fa a les cures i l'educació dels fills, l'informe els reconeix 38 hores setmanals, 15 hores més que als homes.

Una altra enquesta, realitzada durant el confinament a 5.523 famílies amb criatures, assenyala que les dones continuen encarregant-se majoritàriament de netejar, cuinar, llavar la roba i ocupar-se dels fills i les filles. Durant aquest temps, no obstant això, es va detectar un augment de les tasques fetes conjuntament per homes i dones.

També et pot interessar

stats