El Suprem obliga a retornar als consumidors de gas la quota pel manteniment del Castor

El Suprem obliga a retornar als consumidors de gas la quota pel manteniment del Castor
El Suprem obliga a retornar als consumidors de gas la quota pel manteniment del Castor

El Tribunal Suprem ha sentenciat que el govern central ha de tornar als consumidors de gas els 18 milions d'euros que els va cobrar en els rebuts de la llum de l'any 2015 per les operacions de manteniment que l'empresa Enagás fa al magatzem Castor, situat davant les costes de Vinaròs, al Baix Maestrat. 

En una sentència feta pública aquest dijous, el Tribunal Suprem dona la raó a un recurs interposat per la patronal catalana Cecot, que fa referència als pagaments durant aquell any. La decisió judicial estableix un termini de dos mesos perquè el govern espanyol articule un mecanisme per a tornar l'import als clients. 

La patronal Cecot també ha interposat recursos contra les quotes abonades pels consumidors els anys 2016, 2017 i 2018, sobre les quals s'espera la resolució final, que podria anar en el mateix sentit que l'anunciada aquest dijous.

Deute de 1.350 milions

El deute per Castor, que va ascendir a 1.350 milions d'euros i que es va abonar a l'empresa promotora Escal UGS, participada per ACS, va ser col·locada per Enagás en 2015 a Banc Santander, Bankia i Caixabank a un tipus d'interés del 4,3 per cent i a retornar en 30 anys.

A la fi del passat mes de gener, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va paralitzar els pagaments destinats a materialitzar el dret de cobrament pel deute del magatzem.

Compromís demana la compareixença de la ministra 

La diputada de Compromís al Congrés, Marta Sorlí, ha registrat aquest dijous una sol·licitud de compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Rivera , després de conéixer sentència del Suprem. 

A través d'un comunicat, Compromís ha explicat que vol que Rivera detalle quines mesures prendrà el govern central per complir amb la sentència, que indica que no es poden repercutir en empreses i ciutadania les despeses de manteniment de les instal·lacions de gas Castor.

Per la seua banda, el president de la CNMC, José María Marín Quemada, ha instat a mantenir la vigilància sobre els costos de les inversions en infraestructures d'energia per a “no incórrer en errors del passat”.

En referir-se als costos de les infraestructures, Marín ha mantingut que han de ser retribuïts a les empreses, sempre que no incloguen els sobrecostos, perquè, en cas contrari, els empresaris no invertirien. Així mateix, ha descrit el gas natural com “un combustible de transició” entre el carbó i el petroli, i les renovables.

També et pot interessar

stats