El Suprem obliga l’estat espanyol a pagar 100 milions d’euros al sistema gasista pel Castor

En la sentència, el tribunal dona la raó a la patronal Cecot i condemna els demandats al pagament addicional de 4.000 euros en costos.

La planta Castor, en una imatge d'arxiu
La planta Castor, en una imatge d'arxiu

El Tribunal Suprem ha obligat l'estat espanyol a reintegrar més de 100 milions d'euros al sistema gasista per les tasques de manteniment que Enagás fa al magatzem de gas subterrani Castor, situat a les costes de Vinaròs, al Baix Maestrat.

En la sentència, el Suprem torna a donar la raó a un recurs interposat per la patronal catalana Cecot, ja que el 15 de novembre sentenciava que el govern central havia de tornar als consumidors de gas els 18 milions d'euros que va cobrar en els rebuts de la llum de l'any 2015 per les operacions de manteniment de la plataforma.

En el primer dels seus escrits, Cecot al·legava que l'orde recorreguda es basava en el Reial decret llei 12/2014, alguns dels preceptes del qual van ser declarats inconstitucionals.

Per contra, les parts demandades, com ara l'administració i Escal UGS, sostenien que la declaració d'inconstitucionalitat de determinats apartats de la norma no implicava que fora contrària a dret.

En aquesta sentència el Suprem ha acordat unificar la seua doctrina, i li ha donat la raó a la patronal. També ha condemnat els demandats al pagament addicional de 4.000 euros en costos.

Els consumidors reclamen les indemnitzacions al Castor

D'altra banda, l'Associació de Consumidors Reunits (Acoreo) ha presentat una reclamació judicial perquè les comercialitzadores de gas natural tornen als consumidors el pagament de les quantitats corresponents a la indemnització a Escal-UGS per la hibernació del Castor.

Acoreo entén que durant els últims tres anys, els usuaris de gas natural han pagat de forma indeguda un total de 80 milions d'euros a l'any en compensació al magatzem.

D’aquesta manera, l’associació ha interposat una reclamació judicial a 13 comercialitzadores de gas natural que suposaran quasi el 95% de tot el mercat, i a 7,5 milions d'usuaris de Gas Natural.

De fet, el govern central va desvelar que es van injectar 39,2 milions d'euros en l'emmagatzematge de gas Castor. Una inversió a què continuen fent front els contribuents, segons han indicat en una resposta parlamentària al grup Compromís.

Al setembre de 2013, l'executiu espanyol va suspendre l'activitat del magatzem de gas després dels sismes registrats a la zona. Quatre anys després, el Tribunal Constitucional va anul·lar la indemnització de 1.350,7 milions d'euros concedida a Escal UGS per la hibernació del projecte.

També et pot interessar

stats