El Suprem insta els potencials delinqüents sexuals a seguir teràpies de tractament

De les 2.761 persones empresonades per delictes sexuals, només un 8% participa de forma voluntària en programes terapèutics.

Protestes per la polèmica sentència als agressors sexuals de La Manada
Protestes per la polèmica sentència als agressors sexuals de La Manada / Efe

El Tribunal Suprem ha alertat del "perill" que suposa la falta de tractament d'aquells delinqüents o potencials delinqüents sexuals que diuen que actuen per un desig irrefrenable. Per això, els ha instat que posen límit al seu trastorn amb teràpies, per a evitar així atacs sexuals i violents a dones.

A Espanya, actualment hi ha 2.761 persones empresonades per delictes sexuals i només 230 reclusos (poc més del 8 per cent) participa de forma voluntària en els programes terapèutics i de rehabilitació per a evitar la reincidència. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el 96,4% dels 2.549 condemnats per delictes sexuals en 2017 van ser homes. Un total de 269 eren menors.

Eximent de parafília

En una sentència el Suprem rebutja aplicar l'eximent de parafília a un violador que va agredir sexualment 11 dones a València. L’alt tribunal argumenta que la llei es refereix a la parafília com una perversió sexual, igual que fan alguns psicoanalistes i psiquiatres, i recorda que no pot, per si mateix, “anul·lar la consciència i voluntat del mal que s'està fent". Considera que l'individu "sap que és incorrecte, i malgrat això, persisteix en la seua conducta". 

La sala qüestiona que es puga qualificar de malaltia, si tenim en compte que els experts no han trobat "trastorns psicològics o canvis orgànics" que aporten una explicació sobre l'origen d'una pràctica parafílica. El Suprem afirma que aquestes desviacions poden tractar-se mitjançant la teràpia psicoanalítica, ja que "el problema sorgeix per la falta de tractament". En aquest punt, el Suprem ho deixa clar: "Aquests subjectes ataquen per un desig evitable per la consciència i la voluntat, i són lliures d'actuar en tindre plena capacitat d'entendre i d'obrar".

També et pot interessar

stats