El Suprem eleva a quinze anys la condemna de La Manada per violació

Els cinc homes ja estan a la presó de Sevilla I després que la Policia Nacional els detinguera a primera hora de la vesprada.

VÍDEO | El Suprem eleva a quinze anys la condemna de La Manada per violació

El Tribunal Suprem ha revocat la sentència de La Manada i ha elevat les condemnes per als cinc acusats a quinze anys de presó per un delicte continuat de violació. S'admeten, per tant, els recursos de la Fiscalia, la víctima i les acusacions populars que exerceixen l'Ajuntament de Pamplona i el Govern de Navarra.

Amb el veredicte, la sentència contra La Manada ja és ferma, i suposa l'ingrés imminent en presó dels cinc acusats, en llibertat provisional des de juny del 2018. Ja han sigut traslladats al centre penitenciari Sevilla I. 

Poc després de la decisió del  Suprem, que s'ha fet pública a primera hora de la vesprada, la Policia Nacional ha detingut quatre els integrants del grup a Sevilla. Són José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo, Jesús Escudero, i Antonio Manuel Guerrero. A aquest últim, el guàrdia civil, l'alt tribunal li ha imposat dos anys més per robar el mòbil de la jove de 18 anys. Al cinqué membre, Ángel Boza, l'han arrestat passades les 16.30 hores, segons han confirmat fonts policials. 

El furgó policial que transporta els cinc membres de La Manada a la presó abandona la comissaria de Blas Infante / Raúl Caro (Efe)

Les detencions han tingut lloc arran de la petició de l'Audiència de Navarra, que ha emés una orde de crida i cerca immediata contra els cinc membres de La Manada, davant del possible risc que fugiren. Fonts consultades per l'agència Efe confirmen que cap d'ells tenia intenció de fugir i que es trobaven a casa esperant la detenció, excepte Ángel Boza, que s'ha entregat directament a la Prefectura Superior de Policia. 

La decisió del Suprem sobre la sentència s'ha anunciat després d'una deliberació de més de dues hores, que ha començat just després de concloure la vista pública en què els cinc magistrats de la sala han escoltat els arguments d'acusacions i defenses.

L'alt tribunal considera que el que va passar en les festes dde Sant Fermí de 2016 va ser una agressió sexual i no un abús, que és el delicte pel qual tant l'Audiència Provincial com el Tribunal Superior de Justícia de Navarra havien condemnat a nou anys de presó José Ángel Prenda, Antonio Manuel Guerrero, Jesús Escudero, Ángel Pozas i Alfonso Jesús Cabezuelo.

A més de la pena de presó, el Suprem els imposa la prohibició d'acostar-se a la víctima durant vint anys a una distància inferior als 500 metres així com la prohibició de comunicar-se per qualsevol mitjà amb ella, i eleva a 100.000 euros la indemnització conjunta i solidària. Sense oblidar els huit anys de llibertat vigilada que la sala els imposa una vegada complisquen la pena de presó.

El Tribunal Suprem ha resolt així els recursos de cassació presentats contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Navarra que va confirmar al novembre de 2018 condemnes de 9 anys de presó per als membres de La Manada per delicte d'abús sexual amb prevaliment en les festes de Sant Fermí de Pamplona de 2016. La Fiscalia, l'acusació particular que representa a la víctima i les acusacions populars, en representació del Govern de Navarra i de l'Ajuntament de Pamplona, sol·licitaven que els condemnaren per agressió sexual (violació) en comptes de per abús, la qual cosa ha suposat finalment augmentar la pena de nou a quinze anys.

També et pot interessar

stats