El Suprem confirma la ZAS de Russafa

El Tribunal confirma la resolució del TSJ que obliga l'Ajuntament de València a iniciar els tràmits perquè el barri siga declarat zona acústicament saturada

Agents de la Policia Local de València vigilen les terrasses del barri de Russafa
Agents de la Policia Local de València vigilen les terrasses del barri de Russafa / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha confirmat la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que obliga l'Ajuntament de València a iniciar els tràmits perquè el barri de Russafa siga declarat zona acústicament saturada (ZAS) si així ho aconsellen els mesuraments de soroll sol·licitats per l'associació de veïns Russafa Descansa.

L'alt tribunal considera que el TSJCV és el competent per a examinar si, d'acord amb la legislació autonòmica, s'ha d'ordenar a l'Ajuntament de València que desenvolupe mesuraments de soroll previs a l'obertura d'un expedient per a declarar al barri zona acústicament saturada. Aquesta consideració comportaria un enduriment de les normes per a obrir bars o discoteques o una retallada en els horaris de tancament del barri.

De fet, Russafa Descansa ha anunciat aquest divendres que exigirà que s'execute la decisió del TSJCV i la declaració d'una ZAS al més àmplia possible en extensió i al més restrictiva possible en les limitacions als locals d'oci que s'imposen.

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació interposat per la Federació Empresarial d'Hoteleria de València contra la sentència de 10 de juliol de 2020 del Tribunal Superior de Justícia atès que “la qüestió controvertida versa sobre la interpretació i aplicació del dret autonòmic”, la normativa valenciana sobre la protecció contra la contaminació acústica.

L'associació de veïns Russafa Descansa, part activa en el procediment i la iniciativa del qual va conduir a la resolució del tribunal valencià, ha divulgat ara la resolució del Suprem a favor de les seues tesis, en un comunicat que assenyala que "amb aquesta resolució ferma del Tribunal Suprem, l'Ajuntament de València haurà d'iniciar el procediment de declaració de Russafa com a zona acústicament saturada".

Russafa Descansa requerirà l'execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana "tan prompte com els horaris i aforaments dels grans responsables de la ZAS de Ruzafa (discoteques, discopubs i altres locals amb ambientació musical) no es troben limitats per la normativa Covid", anuncia.

La sentència del TSJCV va ordenar a l'Ajuntament de València els mesuraments de contaminació acústica prèvies a la declaració del barri de Russafa com a zona acústicament saturada i va declarar nul·la, per contrària a Dret, la resolució municipal de 2 d'agost de 2017 que no va estimar procedent l'estudi sonomètric, explica l'associació.

La restauració demana que es pose en marxa l'Observatori per a l'Oci i el Turisme

Davant la decisió judicial del Suprem, la Coordinadora de Restauració dels Barris de València i l'Associació per una Restauració Responsable a Russafa (Al Balansí) han demanat en un comunicat la posada en marxa de l'Observatori per a l'Oci i el Turisme, que, malgrat haver-se aprovat durant l'anterior legislatura, "l'Ajuntament es resisteix a activar per a establir una taula de treball i de diàleg capaç de definir una bateria de mesures per a la lluita contra el soroll", declaren.

Els restauradors remarquen la seua voluntat per a complir amb les decisions judicials i asseguren que es consideren "víctimes de la incapacitat de l'administració municipal". Reclamen solucions concretes i eficaces que signifiquen una aposta per l'oci intel·ligent i sostenible, després d'haver patit durant la pandèmia les restriccions horàries i el deteriorament de la imatge social del sector.

També et pot interessar

stats