El Suprem avala el confinament d'estudiants a Mallorca per la covid-19

Una sentència de l'alt tribunal conclou que la decisió adoptada pel govern balear el juny del 2021 estava "ajustada a principis de proporcionalitat"

Un macrobrot originat als viatges de fi de curs a Mallorca suma més de 1.000 contagis
Un macrobrot originat als viatges de fi de curs a Mallorca suma més de 1.000 contagis / Lavandeira Jr. (Efe)

El Tribunal Suprem (TS) ha conclòs que la decisió del govern balear de tancar en un hotel diversos estudiants que estaven de viatge d'estudis a Mallorca i havien donat negatiu en covid-19, a l'espera de confirmar si estaven contagiats, va ser "una mesura ajustada a principis de proporcionalitat". En una sentència notificada aquest divendres a l'advocacia de la comunitat autònoma, l'alt tribunal afirma que "mantindre el confinament dels que donaren negatiu en la PCR, a l'espera de la confirmació, era una mesura ajustada a principis de proporcionalitat si, a més, la relacionem amb la peculiaritat de la crisi de la covid-19, l'experiència dels retornats dels viatges de final de curs i la situació concreta dels afectats".

El Suprem desestima així el recurs de cassació interposat pel ministeri fiscal i assenyala que "no es discuteix en les actuacions el fet que entre els que ja havien tornat a casa després de finalitzar l'estada a Mallorca estaven aflorant nombrosos positius", ha informat la Conselleria de Presidència en un comunicat.

La resolució judicial afirma que "hi havia base racional per a presumir que els que encara estaven a l'illa podien estar infectats, transmetre el contagi i espargir el virus per altres territoris, una cosa que era raonable en vista de l'experiència dels acabats de retornar, pel tipus d'activitats desenvolupades i la manera de comportar-se dels afectats en aquests viatges de final de curs a Mallorca".

El TS confirma, per tant, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que avalava aquell confinament forçós el setembre del 2021 i desestima l'apel·lació del ministeri públic.

Els fets passaren a finals de juny del 2021, quan la Conselleria de Salut balear va ordenar confinar preventivament en un hotel de Palma estudiants procedents de diverses parts del país que estaven a Mallorca en viatges d'estudis. Les autoritats els consideraven contactes estrets de malalts de covid-19 a pesar que donaren negatiu en els tests diagnòstics. Per això, feren guardar quarantena indistintament joves que havien donat positiu en les PCR i també als que tenien resultat negatiu, però havien estat en contacte estret amb els contagiats.

Abans s'havia constatat que quasi 400 estudiants havien tornat de Mallorca a Madrid, Comunitat Valenciana, País Basc, Múrcia, Castella-la Manxa i Aragó amb el virus i que molts havien compartit activitats d'oci a l'illa. Aquells viatges d'estudis, els primers després d'un any de paràlisi total per la pandèmia, causaren un megabrot que va estendre's després per diverses comunitats autònomes. Tan sols a la valenciana arribaren més d'un centenar de casos.

També et pot interessar

stats