El Suprem atorga a l’Ajuntament de València el control dels apartaments turístics

La vicealcadessa, Sandra Gómez, considera que la decisió judicial ajudarà a enfortir els plans d’inspecció del consistori.

VÍDEO | El Suprem atorga a l’Ajuntament de València el control dels apartaments turístics

Una sentència del Tribunal Suprem sobre el tancament de cinc apartaments turístics ha establit que l’Ajuntament de València “tindrà potestat” per a controlar i regular qualsevol tipus d’apartament turístic que hi haja a la ciutat i no complisca les normes urbanístiques que dicte el consistori. Això suposa, en la pràctica, que el govern municipal recupera el control definitiu sobre l’oferta d’aquests allotjaments.

La vicealcaldessa i portaveu de l’equip de govern, Sandra Gómez, ha explicat que la decisió judicial implica que l’Ajuntament podrà exercir aquest control independentment que el pis s’hi faça servir des d’“abans o després” que es va aprovar la llei de turisme, oci i hospitalitat de 2018. 

El pla general d’ordenació urbana de València determina que només es podran dedicar a ús turístic els habitatges que es troben en planta baixa i primera planta, sempre que no coexistisquen amb altres vivendes habituals en el mateix replà o plantes superiors i quan davall no hi haja habitatges.

Per al consistori de la ciutat, la decisió del Tribunal Suprem suposa un precedent: “Marcarà, d’ara en avant, el criteri que caldrà seguir en el control i regulació dels apartaments turístics”, ha recalcat la vicealcaldessa.

Els apartaments que afecta la sentència s’obriren abans del canvi de la normativa de la llei de turisme, per la qual cosa es basaven en la llei de 2014. Sandra Gómez recorda que amb la regulació d’aleshores, era suficient que inscrigueren l’habitatge en el registre d’apartaments turístics per a exercir-ne l’activitat. No obstant això, l’Ajuntament sempre ha defés que les vivendes estaven fora de la normativa urbanística i que s’havia creat una activitat sense demanar l’autorització mediambiental que ha de tindre qualsevol activitat econòmica.

La portaveu del consistori ha assegurat que la decisió judicial els ajudarà a fer els plans de control i inspecció junt amb la Generalitat i la policia local. En última instància, el govern municipal tindrà l’última paraula sobre l’oferta d’aquests tipus d’allotjaments a la ciutat “sense que hi haja una altra administració que puga determinar el contrari”, ha resumit Gómez.

També et pot interessar

stats