El Suprem anul·la els nomenaments d'Enrique López i Eloy Velasco a la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional

La decisió, que estima els recursos d'altres aspirants, fa perdre la sala dos dels seus tres magistrats

El Suprem anul·la els nomenaments d\'Enrique López i Eloy Velasco a la sala d\'apel·lacions de l\'Audiència Nacional
El Suprem anul·la els nomenaments d'Enrique López i Eloy Velasco a la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional

El Tribunal Suprem ha anul·lat els nomenaments dels magistrats Enrique López i Eloy Velasco com a membres de la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional (AN), que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar el maig de 2017.

La sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal ha estimat els recursos de la jutgessa penal de l'AN Manuela Fernández Prado i del jutge d'instrucció de Madrid Carlos Valle, que van postular per a aquestes places. La comissió permanent del CGPJ va rebutjar el recurs inicialment i el va deixar en mans del Suprem, que ara ha resolt favorablement. 

Quatre magistrats més de l'Audiència Nacional van recórrer contra els nomenaments, ja que al·legaven que tenien una major capacitació en dret penal que els guanyadors del concurs.

Una sala activa des de juny de 2017 

La decisió desmunta la sala d'apel·lacions, una nova instància de l'Audiència Nacional que va començar a funcionar l'1 de juny de 2017 amb els dos magistrats revocats i el president de l'Audiència, Ramón Navarro. En aquest període, la sala ha ratificat la no tipificació com a terrorisme de l'agressió a dos guàrdies civils a la localitat navarresa d'Altsasu i ha confirmat l'arxivament de la causa per a investigar el president siri Bashar al-Assad.

Eloy Velasco es va incorporar a la sala d'apel·lacions després d'haver exercit en comissió de serveis en el jutjat central d'instrucció 6 de l'AN, on va accedir el 2008 després de l'eixida de l'instructor de l'11M, Juan del Olmo. El magistrat ha instruït causes de corrupció com el cas Lezo i la trama Púnica.

Per la seua banda, Enrique López té plaça en la sala penal de l'Audiència i va accedir a la sala d'apel·lacions després de ser nomenat pel CGPJ. López va ser recusat del tribunal del cas Gürtel pels seus vincles amb el PP.

També et pot interessar

stats