El Suprem anul·la l'alçada mínima d’1,63 exigida a les agents de Policia

L’alt tribunal dona així la raó a una dona que fa 1,56 i va ser exclosa del procés selectiu d’ingrés

Imatge d'axriu d'una agent de la Policia Nacional
Imatge d'arxiu d'una agent de la Policia Nacional / Policia Nacional

El Tribunal Suprem ha anul·lat el requisit de tindre una alçada mínima d’1,60 metres exigit a les dones per a accedir a la Policia Nacional en considerar que es tracta d'una "discriminació indirecta" respecte als homes, ja que el requisit que ells arriben a 1,65 metres és menys exigent perquè és molt major el percentatge de dones (25%) que el d'homes (3%) que no aconsegueixen l'alçada requerida.

Segons el Suprem, la discriminació indirecta que es produiria en fixar la mateixa alçada per a dones i homes, com va advertir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea l'octubre del 2017, no se salva amb el fet de fixar alçades diferents si no es tenen en compte les diferències d'alçada mitjana per sexe de la població espanyola.

L'alt tribunal estima així el recurs que va presentar una dona que fa 1,56 metres i va ser exclosa el 2017 del procés selectiu d'ingrés a l'Escola Bàsica de la Policia Nacional. La dona va recórrer primer al Consell de Ministres i, davant del seu silenci, va acudir al Suprem, on va reclamar a més que s'anul·lara el requisit d'alçada mínima.

Segons explicava, els estàndards d'alçada mitjana se situaven en 1,74 metres per als homes i 1,63 per a les dones i només una alçada mínima d'1,54 metres per a les dones restabliria la necessària igualtat.

El Suprem destaca que la normativa reglamentària de les proves en qüestió no recull raons "objectives i legítimes" que sustenten una diferència de tracte a homes i dones.

L'advocat de l'Estat va argumentar que els agents de policia han de posseir unes característiques que els permeta ser polivalents en diferents llocs, però el Suprem incideix en el fet que res diu l'Administració sobre les diferents alçades mínimes, la polivalència i "la seua influència en el manteniment de la seguretat ciutadana".

A més, la sala ressalta que en el procés selectiu hi ha proves físiques i mèdiques que garanteixen per elles mateixes la idoneïtat per al desenvolupament de les funcions policials, i recorda que en aquest cos hi ha moltes àrees que no requereixen una condició física especial, "i molt menys tindre una alçada més o menys elevada". També assenyala que la Guàrdia Civil, per exemple, exigeix 1,60 metres als homes i 1,55 a les dones.

El Suprem, a més d'anul·lar el requisit de l'alçada, declara nul·la l'exclusió de la dona recurrent i reconeix el seu dret a realitzar les proves selectives d'ingrés en la Policia. Si les supera, li reconeix també els drets econòmics i administratius corresponents als aspirants que van aprovar els exàmens en el seu any, incloses l'antiguitat i l'escalafó.

També et pot interessar

stats