El Suprem alça l'últim obstacle per a l'exhumació de Franco

Ara remetran l'expedient judicial al Consell de Ministres perquè es puguen traure del mausoleu les restes del dictador.

La Plataforma contra la Impunitat del Franquisme s’ha concentrat a Madrid en protesta per les declaracions sobre memòria històrica
La Plataforma contra la Impunitat del Franquisme s’ha concentrat a Madrid en protesta per les declaracions sobre memòria històrica

El Tribunal Suprem ha deixat sense efecte aquest dijous la suspensió cautelar del decret del govern espanyol per a exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, que encara pesava a causa de tres recursos pendents. Es tracta dels recursos que havien presentat la comunitat benedictina de l'abadia, la Fundació Francisco Franco i l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos.

Després d'això queda solucionat de manera definitiva l'expedient judicial, que ara remetran al Consell de Ministres. Això permetrà al govern traure del Valle de los Caídos les restes del dictador.

L'exhumació i posterior inhumació de Francisco Franco es farà abans de la campanya electoral, tal com ha confirmat la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que ha avançat que elevarà el procediment al Consell de Ministres en les pròximes hores.

Recurs d'empara al Tribunal Constitucional

En qualsevol cas, el procediment podria enfrontar-se a un nou entrebanc després que la família del dictador haja interposat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional en què demana una mesura cautelaríssima perquè suspenga "amb caràcter immediat" l'exhumació de les restes de Franco. Aquesta petició obligarà el tribunal de garanties a pronunciar-se la pròxima setmana i paralitzarà l'exhumació el temps que tarde a resoldre's la qüestió.

Aquesta maniobra legal se suma al recurs que els descendents del dictador han presentat al Tribunal Suprem, al·legant que la decisió del govern espanyol vulnera drets fonamentals que protegeix la Constitució Espanyola.

Protestes per les declaracions d'alguns polítics

A penes unes hores després que el Tribunal Suprem haja alçat la suspensió cautelar del decret de l’exhumació del dictador, la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme s’ha concentrat a Madrid en protesta per les declaracions sobre memòria històrica de la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, i el diputat de Vox Javier Ortega Smith, entre d'altres.

La plataforma ha recordat que Les Tretze Roses no van ser torturadores, sinó més bé van morir torturades pel franquisme per defensar els valors de la República. Així mateix, la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme estudia denunciar Ortega Smith per difamació. Respecte a les declaracions de Díaz Ayuso, des de la plataforma les consideren un insult intolerable a les víctimes del franquisme i per això li han demenat que es retracte.

Desenes de persones es manifesten a Ferraz al crit de "Franco no es toca"

D’altra banda, desenes de persones s'han manifestat enfront de la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid per a protestar contra l'exhumació de Franco.

Al crit de "Franco no es toca", els manifestants, convocats pel col·lectiu ADÑ, integrat per grups d'extrema dreta com Falange Espanyola de les JONS, Democràcia Nacional, La Falange i Alternativa Espanyola, han cridat contra la llei de memòria històrica.

Els concentrats han exhibit banderes i símbols franquistes i han proferit insults contra el PSOE i el president del govern en funcions, Pedro Sánchez.

També et pot interessar