El Suprem aborda l’últim escull legal per a exhumar Franco

Calvo assegura que queden "molts pocs dies" perquè el Consell de Ministres aprove els últims tràmits.

El Valle de los Caídos, en una imatge d’arxiu
El Valle de los Caídos, en una imatge d’arxiu / Europa Press

Després de rebutjar-se el darrer recurs de la família, el Tribunal Suprem aborda aquest dijous l’últim obstacle legal que impedeix al govern espanyol exhumar les restes del dictador Francisco Franco. L’alt tribunal va ordenar el mes de juny la suspensió cautelar dels treballs arran de tres recursos de la comunitat benedictina de l’abadia, la Fundació Francisco Franco i l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, i pretén deixar-los tancats aquesta mateixa setmana.

Res indica que es mantinguen aquestes mesures cautelars, per la qual cosa el govern espanyol en funcions espera tindre llum verda per a executar la sentència i exhumar les restes del dictador en el Consell de Ministres d’aquest mateix divendres. D’altra banda, els magistrats tenen previst respondre a l’escrit remés pel prior del Valle de los Caídos, Santiago Pedrera, que en les últimes hores s’ha convertit en el principal detractor de l’exhumació. Pedrera insisteix que no permetrà l’accés a la basílica per a l’exhumació i ha amenaçat d’acudir a totes les instàncies judicials per a impedir-ho.

I a Madrid hi ha un procediment que continua viu. El jutge José Yusty manté paralitzada la llicència d’obres per a alçar la llosa de Franco, tot i que el Suprem va decidir que aquest document no era necessari. En vista a la possibilitat que Yusty faça algun moviment, el Suprem ja ha dit que a cap altre òrgan judicial “diferent d’aquesta sala” correspon “conéixer les actuacions del Consell de Ministres ni l’execució d’aquesta sentència”.

De fet, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dijous que "queden molt pocs dies" perquè el Consell de Ministres aprove "els últims elements de tràmit" que permetran exhumar les restes del dictador del Valle de los Caídos per a traslladar-los al cementeri d'El Pardo-Mingorrubio.

També et pot interessar

stats