La 'start-up' valenciana Orbital Eos, premiada per l’Agència Espacial Europea

El guardó reconeix una eina que ha dissenyat per a detectar i seguir la contaminació marítima.

L'equip d'Orbital Eos
L'equip d'Orbital Eos / Orbital Eos

L’Agència Espacial Europea ha premiat una jove empresa valenciana entre les tres guanyadores de l'ESA Start-up Competition, una convocatòria a què s'hi presentaren més de 100 empreses emergents europees. Les dues primeres són d’Alemanyes, i la tercera és aquesta start-up valenciana formada per tres socis i amb un any de vida.

El projecte que ha valgut aquest reconeixement europeu és “una ferramenta que informa en temps real sobre la contaminació d’una àrea d’interés concreta a partir de les dades de la xarxa de satèl·lits Copernicus, de la NASA més algunes dades de satèl·lits privats a petició del client”, explica Pablo Benjumeda, un dels tres fundadors. El mecanisme, que utilitza un algoritme propi d'intel·ligència artificial, permet també, amb tecnologia espacial, detectar contaminació marina, incendis forestals i moviments de la línia de costa.

“Som els primers que usem satèl·lits òptics de manera operacional per a diferenciar entre diferents abocaments i estimar el volum abocat”, afig Benjumeda. I també el rumb del vessament, el que haguera sigut molt útil per a evitar catàstrofes ambientals com la del Prestige, remarca l’empresa en una nota. També permet la detecció precoç d’incendis forestals.

La idea del projecte ve de l'experiència dels fundadors d'Orbital Eos en Salvament Marítim. L'empresa actualment la integren un equip de cinc persones, però tenen previsions de creixement. Aquesta start-up, de fet, està dins del programa d’acceleració de GoHun, de Global Omnium. El projecte es presentarà en maig de 2021 a Abu Dabi.

“Per a nosaltres el més important és la validació de l’Agència Espacial Europea pel que fa a la confiança”, valora Benjumeda. El reconeixement inclou l'accés a 25.000 euros en assessorament i formació.

També et pot interessar