Soterrar amb el ‘Cara al sol’ i la salutació feixista al cementeri d’Algemesí

L’Ajuntament denuncia davant de l’Institut Valencià de Memòria Democràtica els fets per si poden haver suposat una exaltació del franquisme

Canten el 'Cara al sol' en un soterrar

L’Ajuntament d’Algemesí traslladarà aquest dimarts a l’Institut Valencià de Memòria Democràtica la manera amb què alguns assistents al soterrar d’un veí del municipi el van acomidar: van entonar el Cara al sol amb el braç en alt, fent la salutacio feixista, quan el fèretre anava a ser inhumat al cementeri municipal.  

Es dona la circumstància que l’home a qui soterraven, que havia mort uns dies abans després d’engolir-se una abella mentre circulava prop de Polinyà de Xúquer, era militant de la Falange Española de les JONS. En els moments finals de la cerimònia, els assistents el van acomiadar amb l'himne feixista i van gravar el moment en un vídeo que aquests dies ha circulat per les xarxes socials. 

Per a l’alcaldessa d’aquest municipi de la Ribera Alta, que ha intervingut en Les Notícies del matí, les imatges d’aquest cant vinculat al franquisme “són bastant desagradables” i “atempten contra la memòria democràtica”. 

Per aquesta raó, i en compliment de la llei de la memòria democràtica, l’Ajuntament, en qualitat d’organisme públic, traslladarà a l’Institut Valencià de Memòria Democràtica el que va ocórrer divendres a les dependències municipals sobre l’himne de la Falange perquè analitze si han pogut ser constitutives de delicte. 

“Ho fem perquè ens obliga la Llei 14/2007, que en l’article 64.2, indica que quan alguna autoritat tinga coneixement que s’ha produït un acte que atempte contra la memòria democràtica, ho ha de posar en coneixement de l’Institut Valencià de Memòria Democràtica”, ha argumentat l’alcaldessa en Les Notícies del matí

L'exaltació del franquisme no està tipificada com a delicte, però sí que la recull com a tal la nova llei de memòria democràtica, que està encara en fase d'avantprojecte. A pesar que la potestat sancionadora no la té l’Ajuntament, Trenzano ha admés que és difícil identificar els qui van cantar l'himne feixista amb el braç en alt, perquè “les imatges no són nítides i els participants duien mascareta”.

També et pot interessar

stats