El sopar de Nadal d'enguany serà el més car dels últims huit anys

Productes típics com el redó de vedella, el corder, la pularda, el polit, la magrana i les cloïsses es troben en màxims històrics a la nit de Nadal

Últimes compres al Mercat del Cabanyal de València.
Últimes compres al Mercat del Cabanyal de València.

El sopar del 24 de desembre de 2023 deixarà una petjada significativa en els portamonedes dels valencians i valencianes. Aquesta nit de Nadal serà la més cara dels últims huit anys.

Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el preu dels productes típics ha pujat un 1,2% de mitjana respecte a l'any passat, però les últimes setmanes aquests productes s'han encarit fins a un 10%.

L'entitat destaca que els consumidors s'enfronten a les festes de Nadal més cares des del 2015, on 6 dels 16 productes de la cistella clàssica d'aquestes festes (redó de vedella, corder, pularda, polit, magrana i cloïsses) es troben en màxims històrics.

Els productes que més han pujat

Segons les dades de l'OCU, en total, hi ha 12 productes que pugen de preu i 4 només els que el baixen. El percebe (o peu de cabra) és el producte que més s'ha incrementat, un 68,8% des de final de novembre, seguit de les cloïsses (36,9%), el lluç (29,7%) i les ostres (11,6%).

Amb pujades més moderades per davall del 10% se situen el besuc (8,6%), el llobarro (7,6%), seguides de les carns, on el corder pateix la pujada més gran enguany (6,8%). Li segueixen la pularda (4%), el redó de vedella (1,7%) el pernil ibèric d'acevall (1,3%), el polit (1,0%) i la magrana, que pràcticament manté el seu preu (0,3%).

Finalment, només quatre productes de la cistella nadalenca baixen de preu, començant per les angules (–1,7%), encara que es tracta d'una baixada pràcticament inapreciable a causa del seu elevat cost. Li segueixen els llagostins (–4,5%) i les fruites i verdures, com ara la pinya (–5,5%) i la llombarda (–6,1%) que és el producte que més ha baixat el preu durant el mes de desembre.

Els preus al mercat del Cabanyal de València

Un equip d'À Punt ha fet la prova aquests dies al Mercat del Cabanyal de València. Una compra típica per a la nit de Nadal costava fa un mes al voltant de 63 euros i fa unes setmanes costava 112 euros. Aquest cap de setmana la factura de la mateixa compra ha pujat fins als 162 euros.

Una de les carnisseres d'aquest mercat, Piluca Bort, explica com ha oscil·lat el preu del corder, un producte que segons l'OCU ha pujat de manera moderada, però que a aquest mercat valencià ha mantingut el preu després d'una forta pujada els dos últims mesos. "Afortunadament, ha mantingut el preu (23,95 euros el quilo); una garantia per a passar un bon Nadal", ha comentat la carnissera.

Pel que fa al peix i al marisc, el rap ha pujat de 42 a 48 euros el quilo en les últimes setmanes i la gamba ha passat de costar 58 a 220 euros.

Els mercats municipals amplien els horaris

Els mercats municipals de València amplien els horaris d'obertura per a les últimes compres per a la nit de Nadal. Aquest diumenge 24 de desembre romandran oberts de 07:30 a 15 hores el Mercat Central i els establiments municipals de Benicalap i Jesús-Patraix. El mercat de Mossén Sorell obrirà les portes de 8 a 16 hores, mentre que el de Torrefiel ho farà de 8 a 14 hores.

A la ciutat d'Alacant, els mercats Central, les Carolines, Benalua i Babel obriran de 7 a 15 hores durant el 24 de desembre.

Per últim, Castelló de la Plana obrirà els mercats municipals de 7 a 14 hores. També obrirà el Mercat de la Taronja, especialitzat en cítrics, de 9 a 14 hores.

També et pot interessar

stats