Quins són els telèfons mòbils amb major radiació?

L'Oficina Alemanya per a la Protecció contra la Radiació ha publicat les dades de toxicitat dels aparells de telefonia mòbil

Quina radiació emet el teu mòbil
Quina radiació emet el teu mòbil / Marta Pascual

Les radiacions que emeten aparells domèstics com els microones, els televisors o les xaxes Wi-Fi ja s'havien analitzat amb lupa per les possibles conseqüències danyoses que poden tindre per a la salut humana. Però no s’ha avaluat tant la toxicitat d’uns dels gadgets que s’ha convertit, per a bona part de la població mundial, en un imprescindible: el telèfon mòbil. 

Segons el darrer informe publicat per la companyia d’anàlisi App Annie, cada persona passa de mitjana 4,8 hores del dia amb el telèfon, és a dir, un terç del temps en què no dorms. Aquesta xifra suposa un augment del 30% respecte de l’any anterior, cosa que denota un augment vertiginós de la dependència d’aquests xicotets objectes rectangulars sense els quals seria difícil entendre les interrelacions socials hui dia. 

Per aquest motiu, organismes com l’Oficina Alemanya per a la Protecció contra la Radiació han volgut posar sobre la taula el risc per a la salut que té l'exposició constant a la radiació que aquests aparells emeten. L'organisme ha elaborat una llista amb prop de 4.000 referències en què s’especifiquen els nivells de toxicitat generats per les marques de telefonia amb més vendes arreu del món. 

Aquesta llista mostra el valor SAR de cada telèfon, és a dir, la taxa d'absorció específica de radiació que telèfons anomenats smartphone emeten en watts per quilogram. Tots els models inclosos en la base de dades presenten un valor SAR inferior als 2 watts per quilo, la xifra que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera límit per a qualificar-la de radiació baixa. Les autoritats alemanes, però, xifren aquest límit en 0,6; un valor que sí que superen la majoria dels models de mòbil disponibles en el mercat.

En el rànquing elaborat es pot apreciar que la major part dels fabricants han aconseguit reduir aquesta taxa a mesura que s’han renovat els models.

Entre els models que més radiacions emeten destaca amb una diferència notable el Motorola Edge, amb un valor SAR proper al llindar marcat per l'OMS com a radiació baixa: 1,79 watts per cada quilogram. Diversos models fabricats per la marca espanyola BQ, per Google o per Huawei el segueixen en la cua dels més tòxics amb valors que superen el watt per quilogram.

Per contra, entre els telèfons que menys emissions generen, destaquen els models Galaxy més recents, de Samsung, amb una taxa d'absorció que frega els 0,20 watts per quilo. Entre els que trauen una bona nota en l'informe d'emissions també destaca el mòbil LG G7 ThinQ, amb 0,27 watts per quilo, o el Razr 5G, un dels models de més alta gamma de Motorola, o el BQ Aquaris X Pro.

Vols saber si el teu mòbil està entre els més tòxics? Busca ací el model i comprova la radiació que emet.

També et pot interessar

stats