Quins són els grans absents en la Cimera del Clima?

Els presidents dels Estats Units, Rússia o el Brasil, els països amb els índexs més alts de contaminació, no hi assistiran.

D'esquerra a dreta: Donald Trump, Vladímir Putin i Jair Bolsonaro, en imatge d'arxiu
D'esquerra a dreta: Donald Trump, Vladímir Putin i Jair Bolsonaro, en imatge d'arxiu / Reuters
02 de desembre 2019 - 20:52

La Cimera del Clima (COP25) que se celebra aquests dies a Madrid aplega un total de 196 nacionalitats arreu del planeta amb l’objectiu que de frenar l’escalfament global i evitar que les seues conseqüències siguen irreversibles.

Però crida l’atenció que no hi assistiran els presidents dels països amb els índexs de contaminació més grans del món. De fet, els caps d’estat dels Estats Units, Rússia o el Brasil són coneguts pel seu escepticisme quant al canvi climàtic.

Trump considera el canvi climàtic “un conte xinés”

Per al president nord-americà, Donald Trump, el canvi climàtic és una invenció xinesa. “El concepte d’escalfament global va ser creat pels xinesos i per als xinesos amb la finalitat de fer que la fabricació nord-americana no siga competitiva”, va assegurar en el seu compte de Twitter.

El govern dels Estats Units va anunciar el 2017 que Washington es retirava de l’Acord de París contra el canvi climàtic perquè considerava que suposa una “càrrega econòmica injusta imposada als treballadors, les empreses i els contribuents nord-americans”. Tot i això, l’eixida del país no serà efectiva fins al 4 de novembre del 2020. Una vegada completat el procés de retirada, els Estats Units s’uniran a Nicaragua i Síria, els únics dos països que no van signar els compromisos adoptats a París per quasi 200 estats.

Posició ambigua de Rússia

Hi ha negacionistes que ho són uns anys i uns altres, no. Aquest és el cas del president de Rússia, Vladímir Putin. Fa més d'una dècada, va manifestar que el canvi climàtic no era negatiu. De fet, va apuntar que l'augment de la temperatura permetria als russos gastar menys diners en abrics de pell.

Ara, pel que fa a l'eixida dels Estats Units de l'Acord de París, Putin bromejava i deia que ja podria culpar Donald Trump del mal temps a Moscou. Tot i això, Rússia ha sigut un dels últims països a ratificar l’acord mundial contra el canvi climàtic, al que va qualificar d’“important” davant l’amenaça que suposa l’escalfament global.

Bolsonaro, despreocupat per l'emergència climàtica

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, no amaga la seua despreocupació sobre el canvi climàtic i considera que la solució és anar al bany cada dos dies. “N’hi ha prou amb menjar menys. Si parles de contaminació ambiental, n’hi ha prou amb fer caca cada dos dies. És el millor per a tot el món”, va assegurar.

També et pot interessar

stats