Són completament segures les mascaretes FFP2?

Un estudi demostra com l’aire també s’escapa si la mascareta no està completament ajustada al rostre.

VÍDEO | Són completament segures les mascaretes FFP2?

La demanda de mascaretes FFP2 s'ha triplicat en una setmana a les farmàcies, coincidint amb la reobertura del debat sobre la conveniència de fer-les obligatòries en espais tancats. Però, a pesar de l’augment en la demanda de mascaretes, les de tipus quirúrgic continuen sent les més sol·licitades en farmàcies.

L'obligatorietat de les mascaretes FFP2 ha tornat al centre del debat a Espanya, després que països com Alemanya n'han imposat l'ús en espais públics com el transport, i prohibint les de tela, que no filtren més del 90% de les partícules.

Així i tot, les mascaretes FFP2 són totalment segures davant de la Covid-19? Aquesta és la premissa sobre la qual ha basat l'estudi un grup d’investigació de la Universitat Tecnològica de Delft, als Països Baixos, coordinat per la professora Philomena Bluyssen.

En un vídeo publicat en el canal de Youtube de la Universitat, es mostra la protecció que donen diferents tipus de mascareta davant dels aerosols. En les imatges es veu com un prototip de rostre que porta les proteccions facials exhala aire i, a través de la llum ultraviolada, aquest aire s’escapa pels llocs que les mascaretes no cobreixen.

En el cas de la mascareta quirúrgica, per cobrir completament la zona inferior del rostre, l’aire s’escapa per darrere. En el cas de la mascareta FFP2, encara que la quantitat d’aire que s’escapa a través dels aerosols és significativament menor, tampoc cobreix el rostre al cent per cent.

OCU: “El més important de les mascaretes és utilitzar-les bé”

L’Organització de Consumidors i Usuaris ha remarcat que, independentment de l’elecció entre una mascareta quirúrgica o una FFP2, el més important és utilitzar-la bé. Així, diuen que s’ha de col·locar bé, ajustada al rostre. Per a això, s’ha de triar aquella que tinga la mesura adequada i que cobrisca bé el nas. A més, recorden que s’ha d’utilitzar només durant les hores estipulades per a garantir bé l'eficàcia, “en lloc d’allargar-les més temps per qüestions econòmiques”.

També et pot interessar

stats