Quins són els canvis que s’esperen el 2024 al mercat immobiliari valencià?

Les veus expertes no es posen d’acord i pronostiquen tant una lleugera moderació de preus com un manteniment o increment

El 2023 ha sigut, en general, un bon any per al mercat immobiliari en volum de compravendes

El mercat immobiliari del 2023 ha estat marcat per la poca oferta de vivenda nova, sobretot de vivenda pública protegida, l'augment dels preus, l'escalada històrica dels tipus d'interés i la consegüent davallada de les operacions de compravenda. Al contrari del que ha passat al conjunt de l’estat, la Comunitat Valenciana ha mantingut un bon ritme d'operacions pràcticament fins a mitjan any.  

Des del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de València (Coapiv) asseguren que l'any que ve ja començarà a notar-se una baixada moderada en el preu de l'habitatge.

Vicente Díez, portaveu de Coapiv, matisa que les davallades més significatives es produiran a València, tot i que també s’aprecien a l’àrea metropolitana de la capital. En tot cas, remarca que no podem parlar d’una caiguda de preus. 

Mentrestant, des de l'Observatori de la Vivenda de la Universitat Politècnica de València (UPV) no creuen que el canvi en el mercat immobiliari siga tan ràpid. Afirmen, a més, que el preu de l'habitatge baixarà quan es construïsca més obra protegida. Fernando Cos, director de la Càtedra de Vivenda de la UPV, emfasitza que aquesta tipologia d’habitatge “fa que la gent no acudisca a la vivenda de segona mà”, fet que podria fer que els preus es moderen. Així doncs, Cos considera que fins que aquesta vivenda protegida es construïsca –no abans de dos o tres anys– “veurem un manteniment dels preus a València i un alça a l’àrea metropolitana”. 

L'any 2023 ha sigut, en general, un bon any per al mercat immobiliari en volum de compravendes. Per al 2024 demanen a les administracions que promoguen vivenda pública per a normalitzar els preus. 

També et pot interessar

stats