Sols el 0,0012% de les vacunes inoculades a Espanya contra el coronavirus causa alguna reacció

Dels 14 milions de vacunes administrades, les autonomies han comunicat 17.297 efectes adversos

Arriben més vacunes
Un home rep una de les vacunes contra el coronavirus / Efe

Les autonomies han comunicat 17.297 efectes adversos en les 14.290.507 dosis de vacunes contra la Covid-19 que es van inocular fins al 25 d'abril a Espanya, és a dir, en el 0,001210% de les injeccions. La xifra l'ha revelada el '5é Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes Covid-19', que ha elaborat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, l'Aemps.

Els esdeveniments més notificats, segons detalla en l'informe, han sigut trastorns generals (febre, dolor al lloc de la injecció), del sistema nerviós (cefalea, marejos) i del sistema muscular i esquelètic (miàlgia i artràlgia). En aquest sentit, l'organisme ha assegurat que continuarà analitzant les dades disponibles i informant de qualsevol nova informació rellevant que poguera sorgir sobre la seguretat de les vacunes enfront de la Covid-19.

Pfizer: erupció cutània, pruïja i urticària poc freqüents

En el treball s'analitzen les vacunes desenvolupades per Pfizer, AstraZeneca i Janssen. Sobre la primera es recorda que s'han incorporat a la fitxa tècnica i al prospecte com a possibles reaccions adverses erupció cutània i pruïja (poc freqüents) i urticària (de freqüència rara). També s'hi incorporarà la possible aparició d'inflamació localitzada després de la vacunació en persones que s'havien sotmés a intervencions estètiques de farciment al rostre.

AstraZeneca: trombes rars i casos aïllats de trombocitopènia

En relació amb la vacuna d'AstraZeneca, l'Aemps recorda que l'aparició de trombes en llocs poc habituals com els sins venosos cerebrals i les venes esplàncniques, és una possible reacció adversa de la vacuna. Estima la freqüència d'aparició com a "molt rara" i la situa dins dels catorze dies següents a la vacunació en persones menors de seixanta anys.

Aquesta informació s'ha incorporat a la fitxa tècnica que conté les recomanacions per a professionals sanitaris i ciutadans. També s'ha incorporat a la fitxa i al prospecte la possible aparició de casos de trombocitopènia aïllada. Es troba en estudi la possible associació amb l'aparició de síndrome de fuita capil·lar, sobre la qual s'han notificat alguns casos aïllats.

Janssen: els mateixos efectes minoritaris que AstraZeneca

Finalment, i sobre la vacuna de Janssen, l'agència destaca com a possible reacció adversa, amb una freqüència "molt rara" l'aparició de trombosi acompanyada de trombocitopènia en llocs poc habituals com els sins venosos cerebrals i venes esplàncniques, el mateix que amb el preparat d'AstraZeneca.

Els casos notificats amb aquesta vacuna es van presentar dins dels 21 dies següents a la vacunació i, majoritàriament, en dones menors de seixanta anys. Com en el cas d'AstraZeneca la informació també s'ha incorporat al prospecte i la fitxa tècnica que s'entrega a professionals sanitaris i a la ciutadania.

També et pot interessar

stats