El sòl a La Palma s'eleva deu centímetres en les últimes 24 hores

El terratrèmol de major magnitud dels 184 detectats en les últimes hores, ha tingut lloc a les 7:05 hores d'aquest dimarts i ha sigut de 4,2

Vista del volcà i la lava presa des de Tajuya (La Palma), en el perímetre exterior de la zona d'exclusió
Vista del volcà i la lava presa des de Tajuya (La Palma), en el perímetre exterior de la zona d'exclusió / José María Rodríguez (Efe)

El volcà de La Palma continua centrant moltes mirades. Després de més d'un mes actiu, els experts observen l'erupció de prop sense poder preveure com evolucionarà a curt termini. De moment, aquest dimarts, la xarxa geodèsica d'estacions instal·lada a La Palma ha detectat una elevació del sòl de més de 10 centímetres en les últimes 24 hores i una deformació cap al sud en l'estació més pròxima als centres eruptius del volcà, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).

En canvi, en les estacions més allunyades es manté una lleugera deflació possiblement relacionada amb la sismicitat profunda, ha afegit l'IGN. L'amplitud del senyal del tremolor volcànic es manté en nivells mitjans alts, amb polsos d'intensificació.

Pel que fa a la sismicitat, en les últimes 24 hores l'IGN ha registrat 184 terratrèmols en la zona afectada per la reactivació volcànica del Cumbre Vieja, 17 dels quals els ha sentit la població. El terratrèmol de les 7:05 hores d'aquest dimarts ha sigut el de més magnitud (4,2) del període analitzat. A més, s'han localitzat cinc terratrèmols a profunditats al voltant dels 30 quilòmetres. La resta dels hipocentres del període estan localitzats a menor profunditat, a l'entorn dels 12 quilòmetres.

Mig segle del volcà del Teneguia

Aquest dimarts, 26 d'octubre es compleix el 50é aniversari de l'erupció del volcà Teneguía a municipi de Fuencaliente. Mig segle ha passat des que la terra es va obrir al sud de l'illa de La Palma i va sorgir un dels volcans més estimats pels illencs, per la seua "amabilitat i els escassos danys que va provocar", tal com recorden des de l'Institut Vulcanológico de Canàries (Involcan).

L'erupció del Teneguía va ser curta, a penes va durar 24 dies, però va deixar la seua petjada en el territori amb un con de piroclasts basàltics que fa 431 metres d'alt.

També et pot interessar

stats