El sistema valencià de salut podrà fer ús del centres sanitaris privats

El Consell aprova un decret de mesures extraordinàries en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia de Covid-19.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha presentat el decret de mesures extraordinàries
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha presentat el decret de mesures extraordinàries / À Punt NTC

La Generalitat ha posat a disposició del sistema valencià de salut els mitjans i recursos sanitaris de diputacions, ajuntaments, mútues d’accident i treball i centres i establiments sanitaris privats durant el temps que siga necessari. Així ho recull el decret de mesures extraordinàries de gestió sanitària en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia de Covid-19, que ha aprovat aquest divendres el ple del Consell.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ha presentat les mesures, ha destacat que la Comunitat Valenciana no està encara en un contagi comunitari. “Mantenim encara la traçabilitat i això vol dir que el protocol funciona”. La Conselleria de Sanitat ha confirmat 21 nous casos positius per coronavirus a la Comunitat Valenciana, amb la qual cosa la xifra total de contagis ascendeix a 119.

El decret autoritza el servei de salut a habilitar espais per a ús sanitari en locals públics o privats que reunisquen les condicions necessàries per a prestar assistència sanitària. També inclou canvis que afecten els treballadors sanitaris, com la modificació de l’àmbit territorial, la suspensió temporal de la normativa de jornada i descansos o la possible cancel·lació de vacances i reduccions, excepte a les embarassades.

Així mateix, el personal de la Generalitat podrà ser requerit per a realitzar funcions relacionades amb l’assistència o la cobertura directa o indirecta de la present contingència segons les seues competències.

Contractar metges jubilats i universitaris

D’altra banda, el Consell ha autoritzat, de manera excepcional, contractar personal amb titulació de medicina però sense l’especialitat corresponent, recuperar personal facultatiu i infermers jubilats menors de 70 anys que podran voluntàriament sol·licitar reincorporar-se i fer contractes laborals a estudiants de medicina i infermeria en l’últim any de formació.

Es podran ajornar els ingressos, proves i intervencions no preferents

També hi ha altres mesures especials de caràcter preventiu per a limitar la propagació i el contagi per coronavirus. Així, segons les necessitats dels centres hospitalaris, es podran suspendre o ajornar els ingressos i les intervencions quirúrgiques programades i les proves diagnòstiques i consultes externes

no preferents.

A més, sempre que siga possible s’habilitaran llites de reserva i nous llits en unitats Covid-19 en hospitals. El decret prohibeix vetlar persones mortes per coronavirus, tant en instal·lacions públiques com privades.

També et pot interessar

stats