Sistema revolucionari per a netejar de plàstic l'oceà

L'ambiciosa expedició ha salpat de la badia de San Francisco cap a la gran illa de fem del Pacífic.

Segons els dissenys, una gran xarxa arrossegada per la pròpia força de la mar pot encerclar les restes plàstiques.

El dissabte 8 de setembre va eixir de la badia de San Francisco (Estats Units) cap a la gran illa de fem del Pacífic, que hi ha entre Califòrnia i les Hawaii, una expedició que porta un sistema gegant per a arreplegar el plàstic, ideat per Boyan Slat, un inventor holandés de només 24 anys.

El jove emprenedor, que va abandonar els estudis d'enginyeria aeroespacial per a dedicar tot el temps a buscar una solució al problema de la contaminació del mar, ha dissenyat un sistema que aprofita fenòmens naturals, com ara els corrents oceànics, el vent i les ones, per a arreplegar el plàstic, un dels principals components del fem que embruta els oceans, i un dels més perillosos per a la fauna marina. Amb el lema del seu ambiciós projecte es qüestiona "Per què anar darrere del plàstic si el plàstic pot vindre cap a tu?". 

Segons els seus dissenys, una gran xarxa arrossegada per la pròpia força de la mar pot encerclar les restes plàstiques de manera que siga més senzill localitzar-les. Després, els vaixells, endinsant-se en el cercle, poden recollir fàcilment tota la brutícia i emportar-se-la cap a la costa, on està previst reciclar el material plàstic. La xarxa no té massa llargària davall de l'aigua, perquè el plàstic en realitat sol quedar-se a la superfície, i així és minimitza el dany per als peixos i la resta de la fauna marina.  

Per a posar en peus el seu ambiciós projecte, anomenat The Ocean Cleanup, Slat ha necessitat obtindre en primer lloc els fons necessaris mitjançant una campanya de finançament col·lectiu en què col·laboraren 38.000 donants de 160 països. Segons les seues previsions, amb el seu prototip i la creació i instal·lació progressiva de nous dissenys, es pot netejar per complet l'illa de fem del Pacífic en un termini de 5 anys.

Slat va rebre el guardó Campions del Planeta del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient el 2014. Aquest cap de setmana, el seu gran somni, i el de tots els habitants d'aquest planeta blau començà a fer-se realitat.

També et pot interessar

stats