El sistema de registre dels delictes d’odi impedeix informar sobre aquells comesos per la Policia

El govern espanyol respon a una pregunta al Senat per l’agressió verbal d’una patrulla a una transsexual a Benidorm.

Captura del vídeo que va dur a la detenció d'un agent de Benidorm per insultar a una dona trans
Captura del vídeo que va dur a la detenció d'un agent de Benidorm per insultar a una dona trans

El govern espanyol assegura que no pot informar de delictes d'odi o atacs transfòbics comesos per part de cossos i forces de seguretat de l'estat cap a la ciutadania durant l'estat d'alarma perquè el Sistema Estadístic de Criminalitat (SEC) no recull la professió de l'autor del delicte.

Així consta en una resposta de l’executiu a una pregunta del Grup Parlamentari Esquerra Confederal al Senat, registrada pels senadors Carles Mulet (Compromís) i Eduardo Fernández (Més País), després de les agressions verbals que una dona trans va patir el passat divendres 1 de maig a Benidorm (Marina Baixa) per part d'un policia municipal mentre un company el gravava amb el seu mòbil. Els agents van ser detinguts l’endemà de transcendir la gravació.

Els senadors preguntaven quin tipus de mesures preveu prendre el govern per a evitar aquest tipus d'agressions per part del cos policial, si hi ha constància de més casos d'atacs transfòbics o altres possibles delictes d'odi per part d'agents de les forces de seguretat durant l'estat d'alarma i quin tipus de formació per a combatre la LGTBIfòbia reben.

El govern espanyol ha assenyalat que les identificacions, denúncies o detencions en matèria de delictes d'odi es troben incloses en el SEC, on existeixen dades estadístiques globals d'atacs transfòbics que es poden consultar en la pàgina web del Ministeri de l'Interior. No obstant això, en ser dades globals, en el SEC "no es recull quina és la professió de l'autor del delicte", "per la qual cosa no és possible informar de les dades professionals que s'interessen en la pregunta", ha indicat l'executiu.

Formació específica sobre delictes d'odi

Respecte de la formació dels agents, l'executiu ha informat que al gener de 2019 el Ministeri de l'Interior va aprovar "un ambiciós Pla d'acció de lluita contra els delictes d'odi" que inclou mesures de conscienciació i sensibilització específiques per a les forces i cossos de seguretat.

També et pot interessar

stats