Sis víctimes del franquisme es querellen a València contra els seus torturadors

Són els casos de Lucila i Antonio, que van ser detinguts i apallissats per les seues idees.

VÍDEO | Sis víctimes del franquisme es querellen a València contra els seus torturadors

Sis víctimes de la repressió franquista presenten aquest dilluns als jutjats de València querelles per detenció i tortures que van patir el 1975, durant els últims mesos del franquisme, en dependències de la Prefectura Superior de Policia i de la Guàrdia Civil.

Els denunciants militaven en diverses organitzacions polítiques d’esquerra de l’època i els van detindre en batudes que es van practicar durant l’estiu de 1975 “contra grups opositors a la dictadura”, segons informen fonts de la Plataforma de Suport a la Querella Argentina.

Dues d’aquestes víctimes van ser Lucila i Antonio, detinguts i apallissats per les seues idees, i per ser membres de grups d’esquerra que protestaven contra les cinc últimes execucions de la dictadura. Ara, exigeixen reparació i que no s’obliden aquests fets.

Les querelles denuncien, entre altres, l’expolicia Bejamín Solsona, membre aleshores de la Brigada Político-Social de València. El conegut també com el Billy el Niño valencià ja ha rebut denúncies en altres ocasions, com ara les d’un grup de quinze joves universitaris vinculats al Partit Comunista que van estar sotmesos a continus interrogatoris i tortures durant 19 dies a la Prefectura Superior de Policia de València. Després van ingressar a la presó Model de València, acusats d’associació il·lícita i de propaganda il·legal. 

També et pot interessar