Sis víctimes del franquisme denunciaran les tortures patides el 1975

Els fets es van produir en les dependències de la Prefectura Superior de la Policia i la Guàrdia Civil.

Les querelles s'emmarquen en les iniciatives que du a terme Ceaqua i la seua organització en la Comunitat Valenciana
Les querelles s'emmarquen en les iniciatives que du a terme Ceaqua i la seua organització en la Comunitat Valenciana / Arxiu

Sis víctimes de la repressió franquista denunciaran el pròxim dilluns als jutjats de València la detenció i les tortures patides el 1975 en dependències de la Prefectura Superior de Policia i de la Guàrdia Civil.

Els querellants militaven en diferents organitzacions polítiques d'esquerra d'aleshores i van ser detinguts "en les batudes que en l'estiu i tardor de 1975 va practicar a València la policia franquista contra prop d'un centenar de persones que pertanyien a grups opositors a la dictadura".

Segons han explicat, a molts dels detinguts en 1975 se'ls va aplicar el decret llei 10/1975, de 26 d'agost, sobre "prevenció del terrorisme, que trencava el principi de no retroactivitat, ampliava el temps permés de detenció en les comissaries i estenia arbitràriament la jurisdicció militar". De fet, alguns dels denunciants van estar fins a nou dies en dependències policials, on van ser sotmesos a tortures i vexacions, i posteriorment van ser empresonats a la Presó Model i a la Presó Provincial de Dones.

Els querellants denuncien, entre altres, a l'expolicia Benjamí Solsona, aleshores membre de la Brigada Política i Social de València, qui ha sigut denunciat amb anterioritat per altres querellants. El 3 de desembre de 2018 es van presentar altres sis querelles contra ell i altres membres de la Brigada Política i Social.

Aquest expolicia també ha sigut denunciat per tortures en el tribunal número 1 de Buenos Aires, en la coneguda com a 'Querella Argentina'.

La titular d'aquest tribunal, la jutgessa Maria Servini de Cubría, va emetre el 2014 una orde internacional de detenció contra Solsona i altres díhuit persones imputades en aquesta causa per delictes de genocidi i/o de lesa humanitat comesos durant el franquisme.

Aquestes querelles, com les presentades en els jutjats de València (el 3 de desembre de 2018) i Paterna (el 5 d'abril de 2019), així com les presentades a Madrid contra 'Billy el Niño', a Astúries contra l'expolicia Pascual Honrado i al País Basc contra el capità Jesús Muñecas, s'emmarquen en les iniciatives que du a terme Ceaqua i la seua organització en la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats