Sis àrees de salut valencianes en el nivell màxim de contagis per infeccions respiratòries

La incidència per grip, covid-19 i VRS més alta es concentra en els menors, en la franja entre els 0 i els 14 anys

Gràfica de la incidència dels virus respiratoris
Gràfica de la incidència dels virus respiratoris / À Punt NTC

Els contagis per grip i coronavirus continuen a l'alça i es consoliden en nivell d'epidèmia, en la recta final abans de les vacances de Nadal. És a dir, de les aglomeracions i reunions familiars que poden ajuda a propagar-los.

En sis àrees de salut valencianes, la incidència per afeccions respiratòries agudes (IRA) se situa en el nivell màxim, per damunt dels 1.346 contagis per cada cent mil habitants en l'última setmana, segons l'últim informe del sistema de vigilància en atenció primària i hospitals. El document fotografia amb dades la situació epidemiològica detectada entre el 5 i 11 de desembre, la qual reflecteix per a la Comunitat Valenciana un nivell de contagis que pràcticament duplica el registre estatal, on la incidència està en valors de 605 casos de mitjana.

Vinaròs, Sagunt, la Ribera, Xàtiva-Ontinyent, Gandia i Oriola són els departaments sanitaris amb la xifra més alta de contagis. Però set àrees més La Plana, Requena, Arnau de Vilanova-Llíria, Alcoi i Eldase situen en nivell alt, amb almenys o més de 1.210 contagis per cada cent mil habitants en els darrers set dies.

El repartiment entre els grups de població també és desigual. El gruix dels contagis se situa en les franges de 0 a 4 anys [3.697 casos per cada cent mil habitants] i la de 5 a 14 anys, on s'ha superat els 2.000. En la resta d'edats s'han registrat uns 830 casos de mitjana per cada cent mil habitants.

Més covid, un poc menys de grip i molta menys de bronquiolitis

El radar d'infeccions respiratòries dona explicació estadística a la percepció de saturació dels ambulatoris i les urgències hospitalàries. En l'última setmana ha crescut la incidència de covid-19, que ja està en els 251 contagis per cada cent mil habitants, alhora que ha baixat lleugerament la de grip, si bé continua situant-se en nivells superiors al coronavirus, amb 312 contagis.

De la triple pressió vírica sembla despenjar-se el virus respiratori sincicial, culpable de l'allau de casos de bronquiolitis de l'últim mes i mig, sobretot en l'edat infantil. En set dies, la corba de contagis ha passat de més de 200 a 91,5 casos per cada cent mil habitants, cosa que anticipa un possible alleugeriment de la pressió assistencial.

El seguiment en atenció primària, conegut com a vigilància sentinella, evidencia l'alt nivell d'infeccions. El 19,2% de les mostres analitzades davant de la sospita de coronavirus dels pacients o els facultatius han donat positiu; el 15,8% de les de grip i el 13,8% de VRS.

També et pot interessar

stats