Els sindicats de FGV es concentren davant del Palau de la Generalitat

Els sindicats mantenen les aturades mentre esperen una solució del Consell a la petició salarial.

Treballadors de FGV, aquest dimarts

Vora 1.500 treballadors de Metrovalència i el Tram d'Alacant han tornat aquest dimarts a la vaga. Els sindicats UGT, CCOO, SIF i SCF de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) han convocat una concentració a la plaça de Manises, a València, per a reclamar que Presidència de la Generalitat medie i resolga la vaga convocada els mesos de desembre i gener. Durant la protesta s'han reunit amb representants de presidència.

Amb aquesta concentració volen mostrar el “malestar per no poder tindre un conveni col·lectiu que supose la recuperació de drets, ja que això és una discriminació respecte a la resta del sector públic”. "Estem més d'un any negociant el conveni", ha manifestat a Les notícies del matí Antonio Soler, president del comité d'empresa. Tal com ha explicat, el que volen és recuperar els drets que es van perdre en l'ERO del 2012, "que va suposar acomiadaments i una rebaixa de salaris, i altres condicions que ja teníem acordades en el conveni i que se'ns han suprimit". 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el govern valencià està disposat a negociar "tot el que siga possible" per a resoldre el conflicte, però sempre "dins del marc legal". Tot i que destaca que hi ha un procés de "diàleg permanent" amb FGV, insisteix que l'Administració autonòmica no pot augmentar els sous per damunt del que marca la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

Les aturades parcials en Metrovalència convocades per diversos sindicats fins al 27 de gener en el servei de FGV a València i Alacant continuen a partir d'aquesta setmana, una vegada conclòs el període nadalenc. Són restriccions del trànsit dels combois en horaris punta del matí en les sis línies de metro i les tres del tramvia. Concretament, entre les 11:00 i les 16:00 hores d'aquest dimarts hi ha serveis mínims d'entre el 50 i el 60% a causa de les parades convocades.

Preguntat pel malestar dels usuaris, el portaveu de FGV ha emfatitzat que els serveis mínims es van complir i que els sindicats van donar "tota la informació amb la major antelació possible". El comité d'empresa de FGV manté les aturades previstes al servei de ferrocarrils fins el 29 de gener.

Els sindicats mantenen les aturades

Els sindicats han decidit aquest dimarts mantindre el calendari d'aturades previst, en espera que l'administració autonòmica els done una solució i una resposta definitiva que responga a les seues reivindicacions salarials. Així ho ha confirmat el secretari general de CCOO en FGV, Juan Bosca, després de la reunió que els representants sindicals han mantingut amb el subsecretari de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Francesc Signes.

El secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, que ha acudit també a la concentració, ha manifestat que els empleats de FGV "han patit dues vegades la crisi econòmica" perquè "a més d'una retallada de salari, els han imposat una retallada del 10% per l'ERO". Sáez ha confiat que "malgrat les dificultats i de la Llei Montoro" s'aconseguisca trobar una fórmula per a recuperar la pèrdua salarial, i ha subratllat que els treballadors de FGV no volen "perjudicar la ciutadania, sinó que es complisquen els compromisos".

D'altra banda, sobre una altra de les reivindicacions dels sindicats, parlar del pla d'empresa, Signes ha anunciat que la setmana vinent la direcció d'aquesta companyia pública els convocarà per a "explicar i negociar totes les qüestions" relacionades amb el pla.

Salvador recorda que la pujada salarial no és negociable

La consellera d'Obres Públiques, María José Salvador, ha dit que "respecta" el dret dels treballadors de FGV a la vaga, però ha recordat que la Generalitat "no té possibilitat" de negociar la pujada salarial perquè cometria un "frau de llei".

Salvador ha precisat que la Generalitat pot "empatitzar amb les seues reivindicacions" però ha reiterat que la demanda d'una pujada salarial del 10%, que van perdre amb l’ERO, en aquests moments "no és possible per la llei d'estabilitat pressupostària".

Per això, Salvador ha demanat als sindicats que "reflexionen", ja que saben que aquest punt no es pot abordar, i ha considerat que cal prioritzar altres qüestions, com "donar un bon servei i tindre més usuaris en FGV".

També et pot interessar

stats