Els sindicats exigeixen a Sanitat convocar la mesa sectorial per a negociar el pla de desescalada

La conselleria presenta aquest dijous les mesures del pla amb la possible obertura dels centres de salut durant les vesprades d'estiu.

Els sindicats denuncien que les condicions laborals dels treballadors sanitaris han quedat modificades.
Els sindicats denuncien que les condicions laborals dels treballadors sanitaris han quedat modificades.

La Conselleria de Sanitat presenta aquest dijous als sindicats mèdics el pla de desescalada amb la possible obertura dels centres de salut durant les vesprades d'estiu. Els sindicats qualifiquen aquesta possibilitat d'irresponsable perquè només estaran operatius dos terços de la plantilla i diuen que és l'exemple d'una planificació insuficient de la conselleria.

De fet, els representants de la mesa sectorial de sanitat (CCOO, Satse, UGT, CEMS-CV, SAE, CSIF i Intersindical) han sol·licitat una reunió urgent amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per a traslladar-li el malestar per la gestió del seu departament durant la crisi sanitària de la Covid-19.

Els sindicats denuncien que les condicions laborals dels treballadors sanitaris han quedat modificades per canvis de servei i torns, mobilitat geogràfica a altres centres sanitaris i suspensió de permisos i llicències, i asseguren que el personal s'ha vist abocat a treballar sense equips de protecció, sense formació específica sobre sanitat de crisi i sense tests.

Així, assenyalen que "durant aquesta situació sanitària sense precedents hem vist com s'agreujava un problema que denunciàvem des de fa temps". Sanitat "ha pres i pren les decisions de manera unilateral sistemàticament en una política de fets consumats, que ha obviat la negociació col·lectiva i la informació prèvia als representants dels treballadors", afigen.

Respecte a la desescalada, els sindicats expliquen que han sol·licitat "de manera reiterada a la Conselleria la informació i negociació" d'un pla de tornada a la normalitat de l'assistència sanitària però, diuen, "la resposta de l'administració ha sigut nul·la". "Hui dia no coneixem el pla de desescalada de la Conselleria, element clau per a la provisió adequada dels recursos humans necessaris, tenint en compte que també ha d'abordar-se la planificació del període vacacional del personal".

Denúncies per a aconseguir informació

En aquest sentit, Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO de la Comunitat Valenciana, ha explicat en À Punt NTC que les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals, que són de negociació obligada, no s'han consensuat entre la conselleria i els sindicats. "Ens hem vist obligats a posar denúncies en la Inspecció de Treball per a aconseguir un mínim d'informació", ha assenyalat.

A més, sobre la possibilitat que els centres de salut òbriguen de vesprada durant l'estiu, Atiénzar diu que és necessari conéixer les necessitats de la plantilla durant la desescalada, un període que defineix com "el segon repte més important a què s'ha d'afrontar la salut pública valenciana, perquè s'ha de recuperar l'activitat ordinària".

També et pot interessar

stats