Sindicats, col·legis professionals i opositors critiquen el 'despropòsit' de l'examen d’oposició a infermeria

Asseguren que la prova "humilia" els candidats, ja que contenia preguntes allunyades de la realitat dels professionals

Continua la polèmica entorn de l'examen d'infermeria / À Punt NTC

Els sindicats Satse i CCOO i els Col·legis d'Infermeria de València i Alacant han criticat el "despropòsit" de l'examen de l'oposició d'infermeria, que consideren que "ha acabat amb el somni de milers d'opositors i opositores d'obtindre una estabilitat laboral i posar fi a la precarietat laboral que arrosseguen des de fa anys”. Critiquen que contenia preguntes allunyades de la realitat i la pràctica dels professionals, que van generar "nervis" i "indignació".

Així, Satse, en un comunicat ha considerat que "després d'estar preparant l’oposició des de feia anys, al mateix temps que treballaven lluitant contra la covid", la Conselleria de Sanitat "ha castigat i humiliat" amb l'examen de setanta preguntes que va presentar als 24.537 opositors que es presentaven per a aconseguir una de les 3.817 places.

Segons el sindicat, després de l'examen, ja es van viure als campus de València, Alacant i Castelló "moments de nervis pel tipus de preguntes que s'havien fet, molta indignació i sensació que s'havia sacrificat la vida familiar i personal estudiant amb il·lusió i esperança per a un examen que ni tan sols els ha donat l'oportunitat de demostrar tots els coneixements que tenien sobre el treball".

L'examen d'infermeria s'ha basat en "una desproporcionada quantitat de terminologia no vinculada a la infermeria i abreviatures tècniques, allunyada de la realitat de les cures d'infermeria basades en l'evidència científica, i en la realitat de la seua pràctica assistencial diària", exposa el sindicat.

"Sospitem, a més, que aquest examen l'aproven menys opositors que places hi ha convocades, la qual cosa resultaria molt greu pel que fa a reduir la temporalitat", han agregat.

De la mateixa manera, la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, FSS CCOO PV, traslladarà una queixa formal a causa de "la complexitat" de les proves d'oposició, ja que "poc reflecteix l'avaluació del coneixement i preparació per a l'acompliment de la seua activitat assistencial diària".

Sobre aquest tema, ha reclamat al departament que dirigeix Miguel Mínguez "més sensibilitat i respecte" cap a les persones que aspiren a tindre una ocupació fixa en la sanitat pública perquè "les proves han d'ajustar-se perquè garantisquen la cobertura de les places i per descomptat, l'estabilitat real en l'ocupació pública".

Els col·legis professionals s’adhereixen a la “frustració generalitzada”

Així mateix, el Col·legi Oficial d'Infermeria de València (Coenv) s'ha adherit "a la indignació i a la generalitzada sensació de frustració" per la dificultat de l'examen per la reduïda varietat de les preguntes que es van centrar en només tres temes (UCI, Crítics i Urgències), mentre que s'han deixat de costat més de 20 temes que descrivien la realitat i funcions del treball diari de la infermeria. De la mateixa forma s'han abordat temes més pròxims a altres professions com la Medicina i Farmàcia.

Per part seua, des del Col·legi d'Infermeria d’Alacant lamenta "el contrasentit" de les preguntes d'una prova que "havia d'anar encaminada a l'estabilització d'ocupació i que portava dos anys de retard respecte a altres autonomies".

Per això, els dos col·legis anuncien que es recaptarà tota la informació precisa sobre aquest tema per a analitzar el succeït i actuar en conseqüència en defensa dels interessos dels col·legiats.

També et pot interessar

stats