Els sindicats de bombers demanen un comandament únic

S’han concentrat aquest divendres, a les portes de les Corts, on Ximo Puig compareix per a explicar la gestió de l’incendi de Llutxent.

Els sindicats de bombers demanen un comandament únic
Els sindicats de bombers demanen un comandament únic

Els bombers dels sindicats majoritaris dels cossos de la Comunitat Valenciana (SPPLB, CGT, Intersindical, CSIF, SVR i la CUPB) es concentren aquest divendres a les portes de les Corts per a demanar un comandament únic que regule i protocol·litze les actuacions en casos d’incendi.

Els bombers han aprofitat la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha sigut en la Diputació Permanent de les Corts, on ha explicat operatiu per a coordinar les tasques d’extinció de l’incendi de Llutxent, declarat el passat 6 d’agost.

Els sindicats asseguren que la nova Agència Valenciana de Seguretat i Resposta en Emergències, l’AVSRE, creada el 2017, no ha avançat en la consecució d’aquesta unificació, tot i que es va crear precisament per a posar en marxa aquest cos únic de bombers. En declaracions a Les notícies del matí, l’informatiu matinal de la ràdio d’À Punt Media, el delegat d’Intersindical, Ian Garcia, ha denunciat que a hores d’ara l’únic que s’ha fet és un canvi de titularitat dels bombers forestals de TRAGSA, que és una empresa de titularitat estatal: fer-la autonòmica. Per a Garcia, hi ha molts vedats i en lloc de retallar-los i unificar-los, les administracions n’han creat un altre.

Per als bombers, la política d’extinció actual, amb diversos cossos i les mateixes institucions públiques dedicades a la prevenció i extinció d’incendis, com ara AVSRE mateix, TRAGSA o Divalterra és inefectiva i provoca greus problemes de coordinació en els incendis. I és un problema, asseguren, que ve de molt abans. El col·lectiu ha presentat un document de 2012, signat per l’actual cap de bombers del consorci valencià, Josep Lluís Basset, en el qual es denuncia que el sistema actual contempla la intervenció de diferents organismes, cadascun amb la seua jerarquia, autonomia i els problemes organitzatius, la qual cosa fa “particularment difícil” el control de tot el personal d’intervenció, de manera que es generen greus problemes per a l’extinció i per al personal.

Problema d’interlocució

Els sindicats asseguren que la Generalitat no els està escoltant. Segons ha explicat Ian Garcia, “estan gastant uns interlocutors basant-se en les votacions de l’administració local”, on UGT i CCOO, que no secunden les protestes, són majoritaris, però no es reuneix amb els representants majoritaris de les sectorials de bombers, que són els cinc sindicats que protagonitzen les protestes. Així, per a Garcia, “no tenen els bombers com a interlocutors”.

En declaracions a À Punt NTC, Garcia ha qualificat el director general d’Emergències i director de la AVSRE de “triler”, i l’ha acusat de no voler rebre als representants dels bombers.

També et pot interessar

stats