El síndic de greuges urgeix a crear un protocol unificat per a menors en situacions de risc

Un informe conclou que el treball dels serveis socials municipals no és homogeni i existeixen diferents maneres de definir i abordar la declaració de risc

El síndic de Greuges, Ángel Luna, en una compareixença a les Corts
El síndic de greuges, Ángel Luna, en una compareixença a les Corts / Europa Press

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha urgit a la creació d'un protocol unificat d'actuació comuna per a procedir en la intervenció de menors en risc. Aquesta petició del defensor del poble valencià arriba com a resultat de la primera investigació feta per la institució, que busca diagnosticar la realitat social i administrativa de les situacions de risc en la infància i l'adolescència i com les aborden els serveis socials, tant en l'àmbit autonòmic com des de les entitats locals.

Entre les conclusions d'aquesta queixa d'ofici, que es va obrir el juny de 2022, cal destacar que no existeix un protocol d'actuació comuna ni consens o coordinació tècnica sobre com procedir en cada pas de la intervenció en casos de menors en risc. Hui dia, el treball dels serveis socials municipals és poc homogeni i hi ha diverses maneres de definir i abordar la declaració de situació de risc.

Segons Luna, la conselleria competent en matèria d'infància i adolescència té l'obligació legal de posar a la disposició de les entitats locals un protocol per a la detecció, valoració i intervenció en situacions de risc amb la finalitat de garantir la unitat de criteri en l'exercici de l'acció protectora de menors en tot el territori. A la Comunitat Valenciana, la competència per a detectar, valorar, intervindre, declarar i determinar el cessament de la situació de risc correspon als ajuntaments, encara que la conselleria hauria de disposar de dades que permeten dissenyar polítiques integrals de prevenció i atenció a situacions de risc. A més, el síndic també desconeix el grau d'eficàcia de les intervencions i si hi ha necessitats que no estan cobertes en les entitats locals i que impedeixen millorar-ne l'eficàcia.

El síndic considera que el govern valencià no pot eludir la responsabilitat d'obtindre les dades necessàries per a unificar les accions de prevenció i atenció als xiquets, xiquetes i adolescents que puguen trobar-se en situació de risc, argumentant que la competència en aquesta intervenció correspon a les entitats locals. Per això, recomana que assumisca la responsabilitat d'aconseguir també les dades de les intervencions dels serveis socials municipals.

D'acord amb les xifres aportades per la llavors Conselleria d'Igualtat, el número de total de menors atesos pels EEIIA (Equip Específic d'Atenció a la Intervenció amb Infància i l'Adolescència) a la Comunitat Valenciana en 2021 va ascendir a 12.885. Per províncies, 1.916 a Castelló; 3.550 a Alacant i 7.419 a València.

També et pot interessar

stats