El Síndic de Greuges obri queixa d’ofici per les llistes d’espera en operacions quirúrgiques

El gener va arrancar el pla estratègic per a la reducció dels temps, amb una dotació de 35 milions d’euros

Operació en quiròfan, en una imatge d’arxiu
Operació en quiròfan, en una imatge d’arxiu / GVA

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha obert una queixa d’ofici davant les “nombroses queixes” rebudes que denuncien retards en l’assistència sanitària i, en particular, en les intervencions quirúrgiques.

Com a primera actuació, ha sol·licitat un informe a la Conselleria de Sanitat perquè li comunique la dotació de quiròfans disponibles en el territori i quants d’ells estan en funcionament, amb la dada de la població a la qual atén. Així mateix, també sol·licita la xifra d’intervencions practicades durant 2018 i 2019, el nombre de pacients en llista d’espera, el temps mitjà de demora i la quantitat de professionals per cadascuna d’elles.

En la petició s’especifica que, per a facilitar l’estudi, se separe la informació requerida per departaments. Segons assenyala la institució en un comunicat, les quirúrgiques són de les intervencions amb major complexitat i en les quals es concentren més recursos humans, físics i tecnològics. “Les llistes d’espera són un dels indicadors a tindre en compte per a determinar si el sistema sanitari aconsegueix estàndards de qualitat”, apunten.

El temps mitjà d’espera es va situar al desembre en 90 dies, davant els 109 dies de setembre i els 92 del desembre de 2018. Un total de 54.303 pacients estaven a l’espera de ser intervinguts en la xarxa pública valenciana, segons les dades oferides per la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló. 

El mes de desembre passat, la Generalitat va anunciar que el pla estratègic per a la reducció de les llistes d’espera sanitàries arrancava al gener i comptarà amb una oficina específica de seguiment en cada departament de salut. El pla estarà dotat amb 35 milions d’euros.

També et pot interessar

stats