El Síndic de Greuges demana al Consell que elimine les llistes d'espera als centres d'atenció precoç

Reclama actualitzar la normativa que regeix aquests espais, que actualment funcionen amb una regulació del 2001

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu / Europa Press

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha demanat a la Conselleria d'Igualtat que elimine "amb urgència" les llistes d'espera als centres d'atenció precoç i ha instat a deixar sense efecte la instrucció que obliga a atendre dos menors per cadascuna de les places concertades. Considera que aquestes condicions no garanteixen l'atenció individual i individualitzada que necessiten els menors i les famílies que fan ús del servei.

Per a Cholbi, la demora en l'assignació de plaça en aquests centres suposa "una vulneració dels drets de les xiquetes i els xiquets afectats" i pot provocar "efectes negatius, en alguns casos irreversibles, en el seu desenvolupament".

El defensor del poble valencià demana a Igualtat que actualitze, de manera urgent i prioritària, les condicions i els requisits de funcionament dels centres d'atenció precoç, que en l’actualitat estan regulats amb una normativa de l'any 2001. Aquesta situació, en paraules de Cholbi, suposa "un clar desfasament pel que fa a les noves necessitats quantitatives i qualitatives de la població que han d'atendre".

Segons l'informe que aporta Cholbi, les comarques del sud són, amb diferència, les que pateixen un nombre major de retards, amb 345 menors en llista d'espera (dades del 31 de gener del 2019). A les comarques del nord la llista d'espera és de 106 menors, mentre que a les del centre és de 28.

Tot i que reconeix que l'administració autonòmica ha fet esforços per a millorar el servei (per exemple, a les comarques del sud les places han augmentat de 626 en 2015 a les 1.200 previstes per a final d'any), considera que són insuficients.

També et pot interessar

stats