El Síndic de Greuges considera "inacceptable" el retard en la tramitació de les resolucions per discapacitat

En una de les queixes figura que fa més d'un any que espera la valoració per al seu fill de 3 anys

El síndic de Greuges, Ángel Luna, en la seua compareixença davant Les Corts
El síndic de greuges, Ángel Luna, en la compareixença a les Corts / Europa Press

El Síndic de Greuges considera "inacceptable la reiterada demora en la tramitació de les resolucions del grau de discapacitat", especialment quan els afectats són menors d'edat. Així figura en la resolució de tancament d'una queixa d’una persona que va acudir al defensor del poble valencià, en la qual figurava que feia més d'un any que esperava la valoració de la discapacitat del seu fill de tres anys.

L'escrit va entrar en el Síndic el 7 de setembre del 2022 i, el dia 13 del mateix mes, l'organisme es va sol·licitar a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives un informe detallat i raonat sobre els fets que havien motivat l'obertura del present procediment. Transcorregut el termini d’un mes donat a Igualtat per a remetre les dades, el Síndic va dictar la resolució de consideracions a la Conselleria, en la qual suggeria que "es resolga urgentment l'expedient de discapacitat, i que es procedisca a valorar el grau de les limitacions de les activitats diàries del fill de la promotora de la queixa per tal de poder obrir la possibilitat d'accedir als recursos i prestacions que li corresponguen".

Departament d’Igualtat qualificat de "no col·laborador”

En aquesta actuació, el departament d'Igualtat ha estat qualificat de "no col·laborador, ja que, si bé la resposta rebuda ha solucionat l'assumpte plantejat, l’informe sol·licitat no s'ha emés en els terminis establits", sosté l'entitat. L'informe, sol·licitat a la Conselleria el 13 de setembre, va arribar al Síndic el 18 de novembre, i s'hi reconeixia un 33% de grau de discapacitat al menor.

Finalment, el defensor del poble valencià ha tancat el procediment, ja que la promotora de la queixa ha confirmat que ja ha rebut la documentació. Afirmen que, en aquest cas, “les persones afectades són menors d'edat, i el reconeixement de la discapacitat pot permetre'ls l'accés a una sèrie de prestacions que no sols els millora la qualitat de vida, sinó que faciliten l'atenció precoç i el procés de rehabilitació i desenvolupament", segons ha conclòs.

També et pot interessar

stats