Què ha sigut d'Osman, el xiquet amb paràlisi cerebral?

Viu amb la família a València i amb el seu cas coneixem el procés que seguirán els migrants de l'Aquarius.

Osman i els seus dos germans majors.
Osman i els seus dos germans majors.

Fa dos anys, València acollia Osman, el xiquet afganés amb paràlisi cerebral, i la seua família procedents del camp de refugiats grec d'Idomeni. Gràcies a Bombers sense Fronteres i als mitjans de comunicació que van donar a conéixer el seu cas, van poder fugir de l'infern de la guerra i d'un futur més que complex. Què ha sigut d'ells en aquest temps?

Osman arribava a València amb 7 anys, pesava només 11 quilos i presentava desnutrició. Hui, en pesa més del doble, està sent tractat de la seua malaltia crònica i els seus pares i els dos germans majors ja se senten part del nostre territori. Un llarg i costós període d'integració ho ha fet possible, amb la col·laboració d'experts en diferents àmbits. 

Durant el primer any, Osman i la seua família visqueren al Centre d'Acollida al Refugiat de Mislata. És un pas necessari per a totes les persones refugiades que arriben i en aquest temps, com explica Visi Martínez, psicòloga del CAR, els refugiats reben assistència sanitària, social i psicològica a més de ajudar-los en tràmits administratius com empadronar-se" o obrir-se un compte bancari. 

També reben formació per a integrar-se en la societat: classes de castellà i valencià, informàtica, i finalment, estudien formació ocupacional. La integració sempre és més fàcil per al menuts i per això Jamil i Monir, els germanets d'Osman, parlen quasi perfectament el valencià i ensenyen sa mare també a parlar-lo "perquè encara no l'entén del tot". 

Quan arriba el moment de buscar faena i pis

Quan el govern central concedeix l'asil, els refugiats han de buscar treball i llogar un pis. Ata, el pare d'Osman, havia estat treballant 25 anys com a tapisser i ha muntat un taller a València per a mantindre la família. Tot i això es queixa que va justet: "del pis pague 530 euros, 100 euros de llum i aigua, el local,..." Els rebuts mensuals. La vida és açò. 

Per a la família d'Osman ja s'han acabat les ajudes econòmiques. Ja es troben en la primera fase d'acollida. 

Aquest és el procés pel qual hauran de passar els refugiats de l'Aquarius quan arriben a València. Per davant tenen un llarg camí, però una vida nova.

També et pot interessar

stats