Què significa estar en una situació d'emergència 0?

Josep Maria Àngel, director general d'Emergències, explica en quines situacions s'activa la situació 0 d'emergència.

Aquest divendres es manté la situació d'emergència 0 al litoral de la província de Castelló
Aquest divendres es manté la situació d'emergència 0 al litoral de la província de Castelló / @GVA112

La gota freda se centra aquest divendres al litoral de la província de Castelló, on es manté la situació d'emergència 0 a les comarques de la Plana Alta, la Plana Baixa i el Baix Maestrat. Josep Maria Àngel, director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, ha explicat en Les notícies del matí en quines situacions s'activa la situació 0 d'emergència.

Què significa estar en una situació d'emergència 0?

La situació d'emergència 0 s'activa quan es produïxen situacions com ara incendis, fortes nevades o pluges i es contempla la possibilitat d'haver d'evacuar persones dels municipis, ha explicat Josep Maria Àngel. En el cas d'aquest episodi de pluges, els professionals d'emergències de la Comunitat Valenciana entenien que en algun moment haurien de fer reallotjaments preventius, com finalment ha passat a municipis com Borriana.

Quins nivells d'emergència existeixen?

El nivell d'emergència de l'estat espanyol té diversos números en funció de les possibles complicacions que es poden produir en una determinada zona. L'emergència 1 s'activa quan diverses administracions han de participar en la presa de decisions perquè les complicacions són més greus. La numeració va pujant segons el nivell de gravetat.

Com es fa la vigilància dels cabals de rius, barrancs i embassaments?

Segons ha explicat Josep Maria Àngel, els professionals d'emergències estan en contacte continu a través de converses en línia amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l'organisme responsable de monitoritzar el nivell de l'aigua de rius, embassaments i barrancs. Hi ha un sistema automàtic que proporciona alertes per tal d'advertir a les autoritats municipals de l'augment de metres cúbics en el cabal de rius, barrancs i embassaments.

Quines són les principals recomanacions per a la població en una situació d'emergència 0?

El director general d'Emergències demana a la població que viu a les zones afectades per la gota freda que eviten agarrar el cotxe, i sobretot, anar per passos subterranis o pel voltant de ponts o barrancs. Josep Maria Àngel ha recordat que aquestes situacions també posen en perill als professionals d'emergències.

També et pot interessar

stats