El sexe dels pistatxers, clau per al seu cultiu

En un bancal s’ha d’organitzar la distribució de les plantes amb un arbre mascle per cada huit femelles al voltant

Distribució d'una plantació de pistatxers / À Punt NTC

El cultiu del pistatxo és el gran desconegut, perquè no és un dels habituals. Necessita estar en zones on fa molt de fred a l'hivern i molta calor a l'estiu, en àrees de poca humitat. A més, s'han de plantar arbres mascles i femelles. Un equip d’À Punt Notícies han visitat una plantació de Xera, a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena, i han tornat sorpresos. Allí han parlat amb Juan Antonio Lacruz, productor de la vall de Xera, que ha explicat tots els detalls d’una plantació de pistatxers perquè acaben donant fruit. 

Lacruz ha apuntat que, per aconseguir que qualle el fruit, s’ha de plantar en unes àrees del planeta de molt de fred a l’hivern i molta calor a l’estiu. “Són arbres que suporten molt bé la calor i la sequera”, ha afirmat. 

A més, una de les grans peculiaritats d’este cultiu és que en un bancal de pistatxers s’ha d’organitzar la distribució de les plantes amb un arbre mascle per cada huit femelles al voltant. Els mascles –explica Lacruz– només donaran el pol·len per a fecundar les femelles a través dels corrents de vent, i no donaran mai fruit.

Però la producció es complica, ja que les baines del pol·len que amollen els mascles només estan actives durant una setmana el mes d’abril, una època en la qual predomina el vent, “que afavoreix que la pol·linització concloga amb èxit”. “El vent s’encarrega de transportar el pol·len dels mascles a les femelles, que quedaran pol·linitzades”, afirma l’expert.   

Durant eixa setmana, les femelles fecunden directament les bosses rosades, que es convertiran en futurs pistatxos. Però què ocorre si no hi ha vent? “Recol·lectem el pol·len, el posem en màquines amb aire comprimit i amb una espècie de canons polvoritzem les femelles”, respon Lacruz. 

La quantitat que fa cada any varia perquè hi ha una alternança de producció amb més o menys fruits. A més, una de les altres curiositats que tenen els arbres és que, abans de fer els deu anys, els pistatxers poden quedar-se secs per la mort sobtada, i encara es desconeixen les causes per les quals ocorre. 

També et pot interessar

stats