Setze detinguts d'una trama de pederastes per agressions sexuals grupals a menors a Barcelona, Madrid i València

La investigació dels Mossos d'Esquadra continua oberta, ja que tracten d'identificar catorze pederastes més

Els Mossos d'Esquadra han detingut la parella de la dona ferida greu al municipi de Lleida davant les sospites que haja botat foc la vivenda on estava la dona
Els Mossos d'Esquadra, en arxiu / Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una trama de pederastes per agressions sexuals grupals a menors de 16 anys captats en xarxes socials, a més de producció de pornografia infantil i prostitució de menors, amb 11 víctimes identificades. Han detingut setze persones, entre elles el seu màxim responsable. Les agressions sexuals a estos menors es van cometre entre els anys 2016 i 2022, principalment en el pis del responsable de la trama a Barcelona, encara que també en altres ciutats de l'Estat, com Madrid i València, encara que els investigadors tenen la intuïció que va iniciar esta activitat delictiva en la capital catalana molt abans.

La investigació dels Mossos d'Esquadra continua oberta, ja que tracten d'identificar altres 14 pederastes i una quinzena més de víctimes de la trama, segons han explicat este divendres en roda de premsa els investigadors de l'Àrea Central del Ciberdelicte de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) del cos. A més d'estes agressions sexuals grupals a menors d'entre 12 i 17 anys, comeses la majoria en un domicili de Barcelona, el principal investigat, en presó preventiva, gravava els fets i els compartia amb altres pedòfils. En concret, els investigadors van trobar durant el registre policial en el pis del principal sospitós material informàtic amb unes 2.000 converses, d'elles, 120 amb contingut pedòfil i 250 vídeos amb agressions sexuals a menors d'edat, comeses per ell mateix o per tercers.

Les víctimes, captades en aplicació d'adults o en xarxes socials com Instagram o Facebook, tenen perfils diferents: des de menors amb una situació psicosocial vulnerable a altres procedents d'entorns més estables. En este sentit, els investigadors adverteixen del risc que hi ha darrere d'un mòbil o d'una tauleta, ja que condueixen el menor a un "món obert", també al de tota mena de delictes.

De les onze víctimes identificades, dos eren xiquetes i les altres nou eren xiquets. El responsable de la trama va ordir un clima de confiança amb una de les xiquetes per a captar altres víctimes menors. Els Mossos han detallat que el responsable de la trama és un home de 48 anys, amb treball estable i amb antecedents policials per prostitució de menors a València el 2010, que no obtenia cap rèdit econòmic per les agressions sexuals o per gravar-les en vídeo, sinó un "benefici personal": "gaudir" organitzant estes trobades o orgies, gravar-les i participar en algunes d'elles. "És un depredador sexual" de menors, ha constatat l'inspector Josep Antoni López Garzón, cap de l'àrea central del ciberdelicte de la DES.

Dels setze arrestats, d'edats entre els 19 i els 50 anys —el responsable de la trama i altres dos estan en presó provisional—, el caporal dels Mossos David López ha definit a cinc d'ells com a "agressors referencials", és a dir, pederastes per si mateix, mentre que els altres onze serien "agressors situacionals", és a dir, homes que entren en una conversa pedòfila i, en lloc de denunciar els fets, acaben acceptant participar en estes agressions sexuals a menors.

El responsable de la trama va gravar moltes de les agressions sexuals amb un telèfon mòbil o amb càmeres ocultes, sense que les víctimes, ara majors d'edat i de les quals deu ja han prestat declaració, se n'adonaren.

També et pot interessar

stats