El cap de setmana més dur de la pandèmia a Espanya: Més de 93.800 contagis i 767 morts

A les unitats de crítics, els pacients amb Covid-19 ocupen sis de cada deu llits.

Tres dones segudes en alguns dels bancs de la Plaça de l'Ajuntament de València
Tres dones segudes en alguns dels bancs de la Plaça de l'Ajuntament de València / Ana Escobar (Efe)

Espanya deixa enrere el cap de setmana més dramàtic de tota la pandèmia. Amb vora 94.000 contagis i 767 defuncions, la crisi sanitària ha tornat a assolir màxims històrics. Si les xifres de dilluns passat ja resultaven colpidores, set dies després encara ho són més.

El Ministeri de Sanitat ha notificat vora 9.500 infeccions més i més 300 víctimes que fa una setmana, quan la crisi sanitària deixava unes estadístiques inimaginables. Aquest dilluns, s’han confirmat 93.822 infeccions noves, de les quals 7.698 es van diagnosticar ahir diumenge.

La situació als hospitals no és millor. Registren un 2,31% més de pacients amb Covid-19 que divendres, però en el cas de les unitats de cures intensives (UCI) de tot el país l’augment és major, del 2,77%. La ocupació de les unitats de crítics creix fins al 40,38%, però en el cas de la Comunitat Valenciana se supera àmpliament aquest registre i es troben al 61,37% de la seua capacitat. La valenciana és la segona autonomia amb major pressió a les UCI, per darrere de La Rioja.

Simón reclama més restriccions

Respecte a la saturació de les UCI, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha demanat més restriccions per a reduir la transmissió del virus, perquè considera que "les UCI no poden suportar més del que estan suportant". "Si no aconseguim una velocitat de descens ràpida, tindrem un sistema sanitari en una situació molt crítica, si no ho està ja", ha advertit.

Quant a les mesures adients per a aconseguir aquesta reducció, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries creu que es pot reduir "molt ràpid amb moltes mesures" i no sols amb un confinament domiciliari. De fet, ha apuntat que "en moltes comunitats autònomes s'està fent un confinament de facto en el qual hi ha molt pocs incentius per a eixir de casa". "Passejar-te tu només pel carrer no és de risc: hem d'ampliar aquest concepte", ha dit. "Potser cal parlar amb algunes comunitats per a implementar alguna mesura més de control", ha advertit en la roda de premsa que ha fet.

El devastador panorama que dibuixa a hores d’ara el coronavirus deixa un acumulat de més de 2.593.382 contagis des de l’hivern passat i més de 56.200 víctimes al conjunt d’Espanya. Actualment, i segons les dades del Ministeri de Sanitat, hi ha una mitjana de 884,70 contagis per cada 100.000 habitants, la incidència acumulada ha pujat 56 punts des del passat divendres.

També et pot interessar

stats