Els set productes valencians que no poden faltar a taula per Nadal

“El Nadal és valencià” és una campanya de la Generalitat per a reivindicar els productes de proximitat.

“El Nadal és valencià” és una campanya de la Generalitat per a reivindicar els productes de proximitat
23 de desembre 2020 - 12:25

Un any més, la Generalitat ha presentat “El Nadal és valencià”, una campanya per a fomentar el consum dels productes de la terra durant el Nadal. El president de la Generalitat, Ximo Puig, anima a donar al comerç valencià el "suport que mereix" consumint productes elaborats en la Comunitat Valenciana, que a més són "de gran qualitat". Entre aquesta producció autòctona trobem:

Els massapà i el torró de Xixona i Alacant

La joia dolça del Nadal per excel·lència, té el seu epicentre a Xixona (Alacantí). Amb una producció de més de 15.000 tones a l'any, el torró i el massapà de Xixona i Alacant representen el 95% del mercat europeu i són líders en el mercat d'aquests productes nadalencs. La qualitat i la tradició són l'element principal que distingeix els nostres dolços.

La magrana mollar d'Elx

La magrana mollar d'Elx és una de les anomenades “superfruites” per les seues nombroses propietats saludables. Destaca per la dolçor i el color exterior oscil·la entre el crema i el roig intens. La DOP (denominació d'origen protegida) agrupa 40 municipis de les comarques del Baix Vinalopó, l’Alacantí i el Baix Segura. La zona és coneguda com “la terra de les magranes” d'Europa.

El cava de Requena

La tradició vitivinícola a la nostra terra es remunta a més de 2.000 anys enrere. Requena és l'únic municipi que pot elaborar cava de la Comunitat Valenciana. El cava s'elabora seguint el mètode tradicional i no falta en cap celebració. El Nadal és l'època en què més es consumeix.

El raïm del Vinalopó

El raïm del Vinalopó és una fruita única al món pel seu particular procés de maduració. Només set varietats es troben entre les triades. Creix protegida per una bossa de paper que permet evitar qualsevol agressió externa. Amb més de 53 milions de quilos, un 52% va

directe a les taules del territori espanyol per a ser consumides l'última nit de l'any. La tradició diu que menjar els 12 grans de raïm dona sort per a l’any nou.

El caqui de la Ribera del Xúquer

Persimon és la marca comercial registrada en el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer i sota el qual es comercialitza aquesta joia del camp valencià. De consistència ferma, pell i carn ataronjada, aquesta fruita fa les delícies dels consumidors durant aquesta època de l'any.

Els cítrics valencians

Els cítrics són una icona de l'agricultura valenciana i de la identitat col·lectiva de la nostra comunitat. El cultiu no sols forma part de l'imaginari paisatgístic d'aquesta terra, sinó que és part fonamental de les nostres taules. La Comunitat Valenciana és la principal regió exportadora de taronges, llimes i clementines del món.

Els vins valencians

L'estrela de la Denominació d'Origen Utiel-Requena és la varietat autòctona de raïm boval. Aquesta varietat de gran potencial enològic ocupa un 74% de la superfície total de vinya i s’adapta perfectament al clima i el territori. Els últims anys cellers i viticultors han realitzat grans avanços en l’elaboració del vi i el cultiu del raïm.

Vins Alacant és actualment una de les DOP millor valorades d'Espanya, amb la varietat de raïm monastrell al capdavant, autòctona del sud de les comarques del Vinalopó Mitjà i Alt. D'aquest raïm s'obté el fondellol, un vi únic al món i un verdader patrimoni de la Comunitat Valenciana.

El Consell Regulador de Vins de la Denominació d'Origen Protegida València agrupa un total de 93 cellers. Té una producció mitjana anual superior a 650.000 hectolitres de vi. Destaca la varietat de raïm merlot o cabernet sauvignon, de reconeguda qualitat

mundial, i la moscatell, amb unes propietats úniques per la seua potència i qualitat.

La IGP (identificació d'origen protegida) Castelló empara vins obtinguts íntegrament de raïm produït dins de les tres zones vitivinícoles anomenades Alt Palància-Alt Millars, Sant Mateu i les Useres-Vilafamés. Terra de tradició vinícola, actualment s'elaboren aproximadament 600.000 litres sota aquesta denominació.

També et pot interessar

stats