Set ONG denuncien Vox per delicte d’odi i xenofòbia per vídeos sobre migrants

CEAR PV denuncia la manca de reacció dels partits polítics davant un discurs que promou la por i “posa en risc la convivència”.

Imatge de portada: Un dels moments del vídeo de campanya de Vox contra la població migrada

Un grup de set entitats socials han presentat una denúncia en el ministeri fiscal i una queixa en el Defensor del Poble perquè investiguen si Vox ha comés delicte d’odi amb els vídeos que ha elaborat i ha difós durant la campanya electoral en les seues pàgines i en els comptes oficials a les xarxes socials.

Les organitzacions que s’han sumat en aquesta acció legal són la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Red Acoge, Federació Sos Racisme, Andalusia Acoge, Associació Pro Drets Humans d’Andalusia, Elín i Centre Irídia. Exigeixen la retirada immediata dels vídeos perquè “posen en perill la convivència i la cohesió social” i consideren que els vídeos difonen missatges “clarament xenòfobs i discriminatoris que promouen l’odi cap a la població migrant”.

Les ONG posen èmfasi especial en el cas dels menors no acompanyats (coneguts per l’acrònim de MENA), xiquets i xiquetes que han migrat sense la companyia d’un familiar adult. Opinen que, amb la seua campanya, des de Vox “criminalitzen un col·lectiu especialment vulnerable, en associar-los amb la violència com un tret inseparable”. A més a més, aquestes organitzacions humanitàries adverteixen que la generalització pot comportar “greus conseqüències”, perquè dificulta la inclusió dels menors en la societat a través de la inserció laboral o l’accés a un habitatge.

En la denúncia observen que aquesta mena de vídeos que “criminalitzen la població migrant” viola l’article 510 del Codi Penal espanyol sobre el delicte d’odi, i denuncien que “fomenten reaccions violentes interessades per a justificar un perill imminent contra aquest col·lectiu”. L’article en qüestió estableix penes d’un a quatre anys de presó i multa de sis a dotze mesos a qui elabore continguts expressament per a “fomentar, promoure, o incitar l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra persones per motius racistes o perquè pertanyen a un origen nacional determinat”. Per això demanen a la Fiscalia la retirada dels materials audiovisuals com a mesura cautelar “per a protegir a les víctimes i la cohesió social”.

Per últim, les ONG també insten els partits polítics que no utilitzen amb fins electoralistes a col·lectius vulnerables, com ara persones refugiades, migrants i racialitzades, i que centren la campanya en propostes orientades a millorar la protecció d’aquests, la convivència i la gestió de la diversitat. Aquest dimarts, la líder de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, ha avançat que el seu partit es querella contra Vox i contra la Junta d’Andalusia per haver permés un acte electoral convocat pel partit ultra davant d’un centre de menors migrants a Sevilla. “No hi ha pitjor crueltat i covardia que encarar-se a xiquets”, ha denunciat Rodríguez en un acte electoral a la mateixa ciutat.

CEAR PV denúncia la falta de reacció dels polítics

Ángela Nzambi, portaveu de CEAR PV, ha declarat a 20 h NTC que els vídeos del partit ultradretà “posen en risc la convivència, la cohesió i inciten a l’odi” i que es donen “episodis de violència amb agressions que van més enllà dels atacs verbals”. Aquesta entitat, que assisteix a les persones migrades que demanden asil i refugi a Espanya i la Comunitat Valenciana, creu que aquest tipus de missatges no haurien de formar part d’una campanya electoral perquè “no aporten absolutament res”.

La crítica de l’ONG també es dirigeix cap a la resta dels partits polítics, dels quals lamenta que “no reaccionaren immediatament” per a rebatre les propostes contra la immigració del candidat de Vox durant el debat electoral televisat dilluns. Creuen que aquesta manca de reacció trasllada “un missatge a la societat que és perillós” perquè incita als delictes d’odi i el maltractament de les persones migrants i refugiades.

També et pot interessar

stats