Set municipis de les comarques del nord exigeixen solucions per a pal·liar la regressió de les platges

Vora 30 quilòmetres de costa, on hi ha set termes municipals, s'han vist afectats per aquesta situació.

VÍDEO | Set municipis de les comarques del nord exigeixen solucions per a pal·liar la regressió de les platges

Set alcaldes i alcaldesses de municipis de les comarques del nord han mantingut aquest dilluns una reunió amb el subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, del Ministeri de Foment, per a abordar els problemes de regressió del litoral. Vora 30 quilòmetres de costa, on hi ha set termes municipals (Almenara, la Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules, Borriana i Almassora), s'han vist afectats per la situació.

Els alcaldes de les localitats van traslladar al ministeri, fa tres anys, la necessitat de regenerar la zona i posar fi al problema d'erosió que pateixen les platges. Els problemes s'han evidenciat en l'últim episodi de gota freda viscut a la Comunitat Valenciana. Entre altres mesures, urgeixen la prolongació dels dics de la desembocadura del riu Belcaire i la construcció de dos espigons.

En declaracions a À Punt, l'alcalde de Xilxes, José Martínez, ha assegurat que ja s'està treballant sobre el paper perquè ja s'ha adjudicat la redacció del projecte a una empresa encarregada de fer-ho. El projecte, que s'ha dividit en zones de més i de menys urgència, tardarà prou a desenvolupar-se, ja que, una vegada acabat, s'hauran d'adjudicar les obres i d'escometre's.

Quant a les dificultats que presenta un projecte d'aquesta magnitud, Martínez ha aclarit que actualment només hi ha 60 milions d'euros disponibles en els pressupostos de l'Estat per a tractar de buscar una solució, enfront dels 300 milions que hi havia l'any 2009. Encara així, considera que aquesta actuació preventiva s'ha de fer per a evitar que la despesa siga major en el futur.

Per la seua banda, el catedràtic del departament d'Enginyeria i Infraestructura dels Transports de la Universitat Politècnica de València, Josep Serra, considera que els espigons no són sempre la millor solució. Creu que, amb una combinació de diferents alternatives, es poden aconseguir platges sostenibles que es mantinguen en el temps.

També et pot interessar

stats